La lava expulsada pel volcà de Tajogaite ja és al mar. Les primeres colades han contactat amb l’oceà a les onze de la nit després d’un vertiginós descens en direcció a la costa de Tazacorte que ha acabat al nord de Los Guirres, concretament, a la platja del Perdido. El punt de trobada entre el foc i l'aigua s'ha produït a uns dos quilòmetres de la zona on estaven confinades tres centenars de persones de San Borondón, Marina Alta, Marina Baja i La Condesa.

El material magmàtic ha caigut al mar des de la vora d’un penya-segat de cent metres d’altura. La foscor va impedir observar l’instant en què es van formar unes columnes de vapor –d’una alta toxicitat quan entren en contacte amb ulls i pell– que sí que van ser registrades pels científics de l’oceanogràfic Ramón Margalef: l’Institut Espanyol d’Oceanografia va emetre un primer comunicat en el qual ja apuntava que les colades havien generat un dipòsit en el fons marí d’una altura superior als 50 metres. Les autoritats han establert un perímetre de seguretat superior als 2,5 quilòmetres per evitar possibles problemes respiratoris a les persones que hi entrin en contacte.

Abans que es produís aquest fet, el magma havia avançat sense pausa durant tota la jornada. Al matí ha generat un núvol tòxic a Los Llanos de Aridane. El pitjor ha tingut lloc quan es va fer fosc. La colada de lava ha sobrepassat la carretera de la costa i ha deixat incomunicades les localitats de Puerto Naos, El Remo, La Bombilla i Los Guirres. Les gairebé 2.500 persones que viuen en aquests punts han estat desallotjades a l’inici d’aquesta crisi eruptiva.