Nou dies després que el volcà de la Palma entrés en erupció, el Consell de Ministres va declarar ahir tota l’illa zona catastròfica i va aprovar les primeres ajudes, 10,5 milions d’euros destinats a adquirir 107 habitatges per als damnificats, així com mobles i electrodomèstics. Són part de les ajudes d’urgència prèvies a la fase de reconstrucció de l’illa, que consistirà en la reparació i restauració de danys en habitatges, infraestructures viàries hidràuliques, explotacions ramaderes, cultius, zones forestals i equipaments públics.

La lava ha destruït prop de 600 habitatges, segons recomptes provisionals, molts dels quals úniques residències d’alguns dels 6.200 evacuats, que es distribueixen per cases d’amics i familiars, centres sociosanitaris i hotels.

El volcà, que dilluns va calmar-se unes hores, ha tornat a estendre la seva lava, més líquida, passant per sobre de les colades precedents però eixamplant el seu front, però es desconeix si arribarà al mar i, en cas que així sigui, quan passarà. De moment la colada estava ahir davant la muntanya de Todeque i en el seu avanç cap a la mar ha entrat en zona de plataners, on ha cremat plàstics d’hivernacles i fertilitzants, amb el que es va crear ahir a primera hora de la tarda un núvol tòxic. Ara predomina la fase hawaiana o efusiva, en la qual el volcà només emet lava, en un context en el qual és normal que s’alternin períodes d’increment i descens de l’activitat eruptiva.