El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reivindicat aquest matí l'esperit que va fer possible el referèndum de l'1 d'octubre del 2017 i ha assegurat que en el futur es repetirà. Ho ha fet en una declaració institucional a les 9 el matí, envoltat de tot el seu govern, per commemorar el quart aniversari d'aquell esdeveniment.

«Catalunya tornarà a votar, el referèndum és la solució inevitable. Ho saben els catalans i catalanes i ho sap l'Estat. L'única opció que permet que tothom s'expressi lliurement», ha manifestat Aragonès en el seu discurs, per afegir que «ara toca recuperar l'esperit de l'1 d'Octubre, constatant que quan treballem junts, quan aconseguim la comunió dels primers dies d'octubre, aquest país és imparable».

El president de la Generalitat ha posat de manifest que L'1 d'octubre «va ser possible gràcies al consens entre partits polític i moviments socials, la complicitat d'institucions i ciutadania, i aquest n'ha de ser un dels aprenentatges: avancem quan coincidim amb un objectiu. Només avancem quan generem grans consensos». I ha reiterat el posicionament de la Generalitat: «Avui som molt clars: fi de la repressió i referèndum; autodeterminació i amnistia. Això és el que defensa Catalunya, la proposta inevitable si es vol resoldre el conflicte polític».

En aquesta línia, ha subratllat que «la resposta de l'Estat a l'1-O va ser la violència. La repressió, la judicialització, la presó i un exili forçós. Cops de porra contra la ciutadania que volia votar. Però la violència no va aturar un poble que havia decidit exercir la democràcia». I ha afirmat que «aquest Govern es declara orgullós del referèndum de l'1-O i es conjura a treballar per culminar la independència. Volem fer de Catalunya una República al servei de tota la ciutadania. I això és el que farem».