L'expresident Carles Puigdemont carrega contra l'Estat espanyol i assegura que "és el moment de dir prou". Així ho ha expressat aquest dilluns en una roda de premsa a l'Alguer un cop el tribunal de Sàsser ha decidit deixar en suspens el procediment de la seva euroordre. L'expresident Carles Puigdemont ha assegurat que els intents d'Espanya per extradir-lo "dificulten clarament la resolució política del conflicte"

A més, ha aprofitat la compareixença per criticar el paper del poder judicial a Espanya. "Es fa servir per aconseguir objectius polítics", assevera l'expresident. En aquest sentit, Puigdemont apel·la a l'Estat a fer "autocrítica" i assegura que "en els últims quatre anys hem demostrat que el camí seguit per Espanya és un camí equivocat". Per l'expresident, aquesta situació ha causat que "la reputació del país s'hagi vist afectada".

Ara, l'euroordre queda pendent fins que Luxemburg resolgui sobre la immunitat de Puigdemont i les prejudicials del magistrat Pablo Llarena, segons ha informat el seu advocat italià, Agostinangelo Marras.

"El cas no està tancat, queda suspès a l'espera de les prejudicials", ha remarcat. L'advocat italià no ha pogut concretar quan es podria reactivar el procediment a Sàsser, ja que ara tot queda en mans dels tribunals de la UE. Mentrestant, Puigdemont "podrà circular tranquil·lament per Itàlia", segons Marras.

Dues causes obertes a Luxemburg

Hi ha dues causes obertes a Luxemburg en relació amb les euroordres de Puigdemont. D'una banda, les prejudicials del Tribunal Suprem. El jutge instructor de la causa de l'1-O, Pablo Llarena, va fer diverses preguntes al Tribunal de Justícia de la UE sobre com Bèlgica, o altres estats membres de la UE, han d'examinar l'euroordre.

D'altra banda, Puigdemont i els també eurodiputats de Junts Toni Comín i Clara Ponsatí van posar una demanda al Tribunal General de la UE contra l'Eurocambra per aixecar la seva immunitat. Dins d'aquest procediment, la setmana passada els de Junts van reclamar per segona vegada al TGUE que els hi retornés la immunitat per evitar noves detencions com la de l'Alguer, així com l'execució de les euroordres.

Bèlgica ja tenia en suspens un procediment d'extradició contra Puigdemont a l'espera de Luxemburg. Fonts de la seva defensa no concreten com es decidirà quin és el tribunal competent per assumir el cas de l'euroordre un cop la justícia de la UE es pronunciï sobre la immunitat i sobre les prejudicials. "Ja veurem", diuen les mateixes fonts.

Les reaccions: polítics de Junts i ERC celebren la decisió d'Itàlia

El president del Govern, Pere Aragonès, ha celebrat la llibertat de l'expresident Carles Puigdemont amb una piulada al seu compte de Twitter. "La Justícia a Europa es posiciona, un cop més, contra la repressió de l'estat, però la persecució judicial només s'aturarà amb amnistia i autodeterminació", ha escrit Aragonès. "Us volem lliures i a casa a tots els represaliats", ha conclòs.

Per la seva banda, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha afirmat que "a Europa la justícia funciona", mentre que "a Espanya ni està ni se l'espera". El dirigent de JxCat ho ha celebrat amb un missatge des del seu compte de Twitter, acompanyat d'una expressió d'agraïment -"Gràcies ! Gràssias ! Grazie!" i amb l'etiqueta #freePuigdemont. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, també s'ha manifestat per Twitter, on ha lloat que l'expresident "és avui encara més lliure" i que "la justícia espanyola, cada cop més aïllada".

En aquest sentit, el president d'ERC i exvicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha assegurat al seu perfil de Twitter que "la justícia que manca a l'Estat espanyol arriba i arribarà d'Europa". "Per l'amnistia, l'autodeterminació i la independència de Catalunya. Amb tu, president", ha afegit.