Els experts que monitoren constantment l’activitat del volcà de Cumbre Vieja a l’illa de la Palma no descarten l’aparició de nous centres d’emissió de lava ni un augment de l’activitat explosiva, que ja s’està fent patent juntament amb el registre de 115 terratrèmols al sud de l’illa durant les últimes 24 hores. A més, ahir va començar a escopir boles volcàniques, piroclasts de gran mida i ardents. Així s’assenyala a l’informe diari emès pel Departament de Seguretat Nacional (DSN) a les 06.00 GMT d’ahir, que recopila informació del Govern de les Canàries i de l’Institut Geogràfic Nacional.

L’ensorrament parcial, diumenge passat, d’un dels centres situats al nord-oest del lateral del con va originar una aportació de lava molt fluida. «No se’n descarta l’aparició de nous en l’entorn del con existent. Així mateix, es pot produir, com ja ha passat, un augment per cursos de l’explosivitat», assenyala. El mateix informe també apunta que el volcà de la Palma té una explosivitat de magnitud 2 en una escala que va del 0 al 8.

La superfície total afectada per la lava arribava ja ahir a les 413,38 hectàrees, amb un perímetre de 36,3 quilòmetres i una amplada màxima de 1.250 metres. La fajana (el delta creat per la lava al caure sobre les aigües de l’oceà Atlàntic) ocupa ja una extensió de 32,7 hectàrees i continua augmentant, segons les últimes dades.