Els periodistes Maria Ressa i Dmitry Muratov han guanyat el premi Nobel de la Pau 2021. Així ho ha anunciat aquest divendres l'acadèmia. El Comitè Nobel noruec ha decidit premiar els seus esforços per defensar "la llibertat d'expressió" a Filipines i Rússia. "És una precondició per a la democràcia i la pau", assegura en un comunicat. L'acadèmia noruega ha reconegut la seva "valenta lluita per la llibertat d'expressió" en un moment en què afronta "condicions adverses". "El periodisme lliure, independent i basat en els fets serveix per protegir contra l'abús de poder, les mentides i la propaganda bèl·lica", remarca.Tots dos guardonats representen a dos mitjans especialment assenyalats en els seus respectius països.

Cofundadora del mitjà digital Rappler, la filipina Maria Ressa ha estat guardonada amb el Nobel de la Pau per "exposar l'abús de poder, l'ús de la violència i el creixent autoritarisme" al seu país. L'acadèmia destaca especialment el seu focus en la "controvertida campanya antidroga del règim de Duterte". També que hagi "documentat com s'utilitzen les xarxes socials per escampar notícies falses, assetjar opositors i manipular el discurs públic" a les Filipines.

El Premi Nobel de la Pau d'enguany és compartit amb el també periodista Dimity Andreyevich Muratov, que "durant dècades ha defensat la llibertat d'expressió a Rússia sobre condicions cada cop més difícils". Muratov és un dels fundadors del diari Novaja Gazeta, del qual en va ser editor en cap durant 24 anys. L'acadèmia noruega assegura que és "el diari més independent de Rússia avui en dia" i destaca la seva "actitud crítica amb el poder" publicant articles sobre corrupció, violència policial, detencions il·legals o frau electoral.

"Els opositors de Novaja Gazeta han respost amb assetjament, amenaces, violència i assassinats", recorda el comunicat de l'acadèmia. Fins a sis periodistes d'aquest diari han estat assassinats, entre ells, Anna Politkovskaja, destacada reportera durant la guerra a Txetxènia.

Muratov ha estat reconegut per negar-se a "abandonar la independència" del diari tot i les "amenaces i els assassinats": "Ha defensat constantment el dret dels periodistes a escriure qualsevol cosa que vulguin sobre allò que vulguin, sempre que compleixin els estàndards professionals i ètics del periodisme".

Un guardó de 984.000 euros

Cada premi està dotat amb 10 milions de corones sueques (prop de 984.000 euros). En l'edició d'enguany s'havien presentat un total de 329 candidatures --234 individus i 95 organitzacions--, la tercera major xifra de la història. Així mateix, el Nobel de la Pau del 2021 és el número 102 de la història d'aquests premis, que han reconegut a un total de 135 persones i organitzacions. Ressa i Muratov prenen el testimoni del Programa Mundial d'Aliments (PMA) de l'ONU, que va rebre el guardó el 2020.