Un nou mitjà nacional per impulsar la vertebració d’Espanya i donar veu als territoris. És el plantejament amb què neix El Periódico de España, que avui estrena la seva edició de paper i que ahir a la nit va celebrar un acte de presentació oficial al madrileny Hotel Riu de la Plaça d’Espanya.

L’esdeveniment va narrar en viu el compte enrere i el posterior llançament de la pàgina web del mitjà, que des d’avui compta amb una edició en paper disponible als quioscos de Madrid de dilluns a divendres. Per donar la benvinguda a El Periódico de España es va congregar un centenar d’autoritats del país, entre ministres, presidents autonòmics, càrrecs institucionals i directius d’algunes de les empreses més destacades del país. En total, es van reunir uns 400 convidats.

El president de Prensa Ibérica, Javier Moll; la vicepresidenta, Arantza Sarasola, i el conseller delegat, Aitor Moll, van protagonitzar la recepció de convidats abans que comencés la presentació oficial. L’actor José Luis Gómez va introduir l’esdeveniment amb una interpretació de fragments literaris sobre periodisme escrits per autors com Mariano José de Larra, Miguel de Unamuno, Ryszard Kapuscinski i Ben Bradlee.

L’obertura va anar a càrrec de la vicepresidenta, que va destacar la qualitat i la independència informativa com a valors fonamentals presents tant en la nova redacció com en les 24 capçaleres que ja integren el grup. En la seva intervenció, va reivindicar «el dret a una premsa lliure, plural i independent» com a «part essencial de la nostra convivència en democràcia».

En aquest sentit, Sarasola va destacar el paper d’El Periódico de España com «una capçalera que vol contribuir al progrés i que entén que l’espanyol és un poble unit en la riquesa de la seva diversitat». Així mateix, va destacar els dos valors que constitueixen «un element d’identitat» en els mitjans del grup, com el rigor en la informació i el compromís amb la societat.

Aquest compromís social del nou mitjà vindrà marcat pel seu caràcter «integrador i sensible a les qüestions socials». «El Periódico de España defensa la igualtat d’oportunitats entre homes i dones i lluita amb tota la seva energia contra el problema de la violència de gènere», va destacar la vicepresidenta, que va presentar el nou mitjà com «un diari amb ànima, amb empatia, amb sentit de la justícia».

Sarasola va posar en relleu el desafiament que representa la nova aposta periodística per a un grup editorial «que ha fonamentat el seu desenvolupament en el coneixement profund de l’Espanya plural». L’empresària també va voler dedicar unes paraules d’«afecte i solidaritat» als afectats pel volcà de Canàries, una terra que va ser el bressol de Prensa Ibérica fa més de 40 anys, quan es va posar en marxa aquesta empresa familiar.

Va intervenir tot seguit Fernando Garea, director d’El Periódico de España, que va dedicar les seves primeres paraules a traslladar «tota la il·lusió i passió que hi ha darrere d’aquest projecte», que neix amb el plantejament d’«allunyar-nos del soroll i del periodisme declaratiu». «Volem aportar elements de judici perquè els lectors es formin la seva opinió sobre els temes. No pretenem dirigir les seves opinions, ni reforçar les seves posicions i per això aportarem visions plurals», va afegir Garea.

El director de El Periódico de España, Fernando Garea, en la presentació de la nova capçalera JOSÉ LUIS ROCA

El periodista va destacar la importància dels tres pilars que componen un mitjà: l’editor, la redacció i els lectors. En aquest punt, va assegurar que el grup editorial liderat per Moll i Sarasola ha demostrat amb escreix «que sap fer diaris des de fa temps i que produeix continguts informatius de qualitat». Un grup que amb més de 1.200 periodistes té ara «el repte enorme d’harmonitzar els seus continguts i presentar-los a El Periódico de España».

El nom no és casualitat, va voler precisar, ja que l’objectiu és «fer que el nom del diari sigui, precisament, el que volem que sigui: la plataforma dels continguts d’una Espanya plural, diversa i descentralitzada. I de la qual hem de servir d’altaveu». «Per això diem -va continuar- que som la suma de veus».

Sobre la redacció, el segon element decisiu, la va descriure com una «barreja perfecta d’experiència i joventut. De talent periodístic i coneixements tècnics». Va apuntar, a més, que compta «amb la mateixa quantitat de dones que d’homes i una mitjana d’edat per sota dels 40 anys». A més, es va dirigir al lector, i va situar l’objectiu en «merèixer la seva confiança, ser creïbles, ser diferents». «A ells intentarem arribar online i en paper, tot un repte en aquests temps. Una bella bogeria que avui compartim amb tots vostès».

«Un important valor vertebrador»

L’acte de presentació, conduït per la periodista Silvia Tomás, es va tancar amb la intervenció del president de Prensa Ibérica, que va descriure el nou mitjà com la culminació de l’estratègia de desenvolupament, amb un «recorregut invers a l’habitual en la història de la premsa a Espanya». Un diari que pretén ser «la veu de l’Espanya real» i que, amb dimensió nacional, «es nodrirà de la informació pròpia que elaboren els centenars de periodistes que treballen per a les capçaleres del grup als diferents territoris».

Javier Moll i Arantza Sarasola, president i vicepresidenta de Prensa Ibérica JOSÉ LUIS ROCA

Moll va destacar l’«important valor vertebrador que els nostres diaris exerceixen a l’Estat de les Autonomies des dels temps de la Transició». Un estat que va considerar «peça clau en la modernització del país, de la seva estabilitat institucional i del seu progrés econòmic i social», encara que va assegurar també ser conscient «de les mancances que pateix que ens obliguen a seguir perfeccionant-lo».

L’empresari va defensar que «només el periodisme responsable i de qualitat ens fa lliures». Un mitjà «exigent amb ell mateix» que «es compromet amb la veritat», regit pels principis de l’ètica periodística i «capaç de rectificar l’error que cometi». Moll va al·ludir als periodistes Maria Ressa i Dimitri Muratov, premis Nobel de la Pau 2021 per la seva feina a favor de la llibertat de premsa.

Desembarcament d’autoritats

L’esdeveniment va concentrar gran part de les autoritats del país, amb la presència de membres de Govern, com la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz; el titular de Presidència, Félix Bolaños; el de Cultura, Miquel Iceta; el d’Universitats, Manuel Castells, i la portaveu i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez. O el secretari d’Estat de Comunicació, Francesc Vallès.

Van acudir també el president de Senat, Ander Gil; el vicepresident del Congrés, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis; Ana Pastor, vicepresidenta segona, o Elisenda Gurdino, directora de comunicació del Congrés.

També van assistir nombrosos presidents autonòmics. Així, van acudir el líder de l’executiu andalús, Juanma Moreno; la presidenta de Navarra, María Chivite; el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig; la presidenta balear, Francina Armengol; el president asturià, Adrián Barbón; el de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras; el de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, i el canari Àngel Víctor Torres.

La vicepresidenta segona del Govern espanyol, Yolanda Díaz, i el secretari general del Partit Popular, Teodoro García Egea DAVID CASTRO

També van assistir dirigents locals, com l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida; el de Vigo, Abel Caballero; el de Màlaga, Francisco de la Torre; o el de Càceres, Luis Salaya. Per part del món judicial, van fer acte de presència la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, o Maria Jesús del Barco, jutgessa degana de Madrid.

No es van perdre la cita representants de diferents partits, com Santos Cerdán, secretari d’Organització del PSOE, el portaveu parlamentari socialista, Héctor Gómez; Iñigo Errejón, líder de Més País, o Teodoro García Egea, que va assistir a la inauguració com a màxim representant del PP, acompanyat per Pablo Montesinos i Martínez-Almeida, que es va presentar a la festa en la seva doble condició de portaveu nacional del partit i alcalde de Madrid.

La presidenta de la comunitat madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, va deixar la seva representació en mans de la consellera de Cultura, Marta Rivera de la Cruz, i del seu escuder a l’Assemblea de Madrid, Alfonso Serrano, que exerceix com a portaveu parlamentari. Mónica García, portaveu de Més Madrid, va acudir al costat del seu cap de gabinet. La presidenta de l’Assemblea, Eugènia Carballedo, també va assistir.

Per part de l’Ajuntament de la capital, gairebé ningú va voler perdre’s la festa. La vicealcaldessa Begoña Villacís es va sumar a l’alcalde com a cap de l’equip de govern. L’oposició va acudir a la crida d’El Periódico de España també gairebé al complet. Malgrat les diferències ideològiques entre els diferents grups, tant Mar Espinar (PSOE) com Rita Maestre (Més Madrid) van acudir i van parlar amb l’alcalde.

La representació econòmica

L’esdeveniment va comptar amb un teló pressupostari de fons. Amb el projecte de pressupost recentment remès al Congrés i l’arribada dels fons europeus pendent de les reformes que es negociaran en les pròximes setmanes, com la de les pensions i la del mercat de treball, la inauguració d’El Periódico de España va reunir els principals agents de la vida econòmica. A més de Yolanda Díaz, van estar el president de la CEOE, Antonio Garamendi, i el líder de Comissions Obreres, Unai Sordo. El món dels negocis va tenir una representació amplíssima amb la presència d’executius de gegants empresarials com Telefónica, Endesa, Naturgy, Repsol, El Corte Inglés o Iberia i representants de diferents entitats com BBVA, Banco Santander, La Caixa o Sabadell.