El president de la GeneralitatPere Aragonès, ha anunciat que a partir d'aquest divendres s'acabaran les limitacions d'aforament en els equipaments culturals, l'esport a l'aire lliure, els bars i restaurants. Ho ha anunciat en roda de premsa aquest dimarts, en la qual ha assegurat que l'hostaleria també recuperarà el seu horari habitual i decaurà la restricció de 10 persones per taula, encara que continuarà sent obligatori l'ús de mascareta.

Aragonès ha afirmat que aquest "pas de gegant" es pot fer per la millora dels indicatius sanitaris, que ha atribuït a la vacunació. «El divendres deixarem enrere la majoria de les restriccions i entrarem de ple en una etapa de recuperació d'activitats», ha celebrat el president català, que ha subratllat que no es pot abaixar la guàrdia i que la mascareta continua essent obligatòria on ho era fins ara.

Per sectors

Restauració

En l'àmbit de la restauració, Aragonès ha especificat que a banda de recuperar l'aforament del 100%, bars i restaurants també recuperaran l'horari habitual anterior a la pandèmia. Tampoc caldrà que mantinguin cap tipus de distància de seguretat entre taules ni que el límit màxim de comensals per taula sigui de 10 persones. Això sí, la mascareta segueix essent "fonamental".

Educació

Els àmbits universitaris, les fires i congressos o les activitats lúdiques també es beneficien del "pas endavant" que avui adopta la Generalitat, així com la majoria d'espais culturals, on tampoc hi haurà limitacions d'aforament.

Oci nocturn

Les úniques excepcions seran els locals d'oci nocturn, on es manté l'aforament limitat al 70%, l'obligació de mostrar el certificat covid per accedir als recintes i la de dur mascareta a l'interior. Els concerts en espais tancats amb la gent a peu dreta tindran les mateixes limitacions. "Societat i Administració hem fet els deures conjuntament", ha indicat Aragonès, que ha subratllat que la "prioritat" de l'executiu ha estat sempre "salvar vides" i ha considerat que, ara, amb la millora dels indicatius, es pot fer un "pas important" per "sortir de mica en mica de l'excepció i l'anomalia forçada pel coronavirus".

Esports

Una anomalia que es mantindrà, també, en els espais esportius d'interior, on l'aforament continuarà limitat al 80% de la capacitat màxima. En canvi, la restricció s'elimina en esdeveniments esportius d'exterior, on no hi haurà limitació ni d'aforament ni d'assistents.

Una altra mesura que ha anunciat el president de la Generalitat és que el Procicat ha rebaixat el nivell de la pandèmia d'emergència a alerta. Això, ha dit, permet "prendre decisions" com les que avui ha anunciat.