Mentre s’alenteix l’avanç de la colada original del volcà de la Palma, la nova colada generada per l’enfonsament del con avança més fluida pel nord, cap a la platja del Perdido, on podria formar-se una nova fajana, i al seu camí ha obligat a nous confinaments preventius.

Una bifurcació d’aquesta colada nord ha incendiat una cimentera i, com a mesura preventiva, s’ha decretat el confinament a casa seva dels aproximadament 3.000 veïns de la zona, a l’espera de noves anàlisis de la qualitat de l’aire. Encara que ahir la població del Valle de Aridane respirava un aire «raonablement» bo, les previsions meteorològiques apunten al fet que en els pròxims dos dies poden tornar els problemes de cendres i diòxid de sofre a l’atmosfera insular.

Sense pistes que apuntin a la remissió de l’erupció, l’activitat lectiva a El Paso, Los Llanos de Aridane i Tazacorte, suspesa des del 20 de setembre, amb 4.606 alumnes i 583 docents afectats, no es reprendrà demà com havia pensat en un principi la Conselleria d’Educació, perquè no es poden garantir les condicions òptimes als vint centres educatius de la vall.

L’últim balanç de danys és el següent: 591 hectàrees cobertes per la lava, 1.520 metres d’amplària màxima de la colada, 753 edificacions destruïdes (620 són habitatges) i 150 hectàrees de cultiu sota el magma. Al volcà, les emissions de diòxid de sofre en el cràter continuen marcant valors alts, 7.652 tones diàries, i l’emissió difusa de diòxid de carboni és de 1.884 tones per dia. Tampoc remet l’activitat sísmica i en les últimes hores havien augmentat el nombre de tremolors, el màxim de magnitud 4,3 , encara que sempre a profunditats mitjanes o altes, les més nombroses entre els 10 i 15 quilòmetres.