L'expresident de la Generalitat i dirigent de Junts, Carles Puigdemont, ha demanat a ERC que la seva situació personal "no formi part de cap agenda de l'anomenada taula de diàleg acordada per ERC i el govern espanyol ni de cap conversa bilateral".

"No busquem cap indult anticipat, no és solució al conflicte", ha afegit en un article d'opinió publicat aquest dijous a 'El Punt Avui'. Després de quatre anys a l’exili, Puigdemont demana respecte per a la seva estratègia i es referma en la convicció que la solució al conflicte polític passa per l’amnistia. "Que ningú no parli per nosaltres, que no interfereixin en la nostra estratègia buscant dreceres que no volem", ha conclòs.

En l'article, Puigdemont diu que ha estat en els últims anys "molt respectuós" amb les estratègies de defensa que s'han seguit des de l'interior de Catalunya. I demana el mateix respecte cap als que estan a l'exili. "Demano que ningú no parli per nosaltres, que no interfereixin en la nostra estratègia buscant dreceres que no volem. Quatre anys d’exili ens han refermat en la idea que la solució al conflicte entre Catalunya i Espanya és política i és col·lectiva; que no hi ha sortides personals ni solucions a mida de ningú", afegeix.

Un respecte que també demana al Govern "per si ha tingut o té la temptació d’incloure aquesta sortida personal en les converses que manté amb el govern espanyol". I és que, segons Puigdemont, els exiliats no busquen "cap indult anticipat" ni creuen que aquesta opció aporti cap solució al conflicte.

Tornar en llibertat

"Certament, tornar com a persones lliures, tal com érem quan vam emprendre el camí de l’exili, és una idea que m’acompanya cada dia quan m’aixeco i quan me’n vaig a dormir. Però des d’aleshores hem assumit la defensa d’una institució atacada amb violència pels poders de l’Estat espanyol. I jo no tinc el dret d’abandonar-la per obtenir a canvi una suposada normalització de la meva vida i viure en un estat que no ha normalitzat la seva democràcia", afirma.

L'expresident diu que pot assumir perfectament des de l'exili una responsabilitat en un "veritable procés de negociació política" amb l'estat espanyol "sense condicions prèvies i amb tota l’ambició que se li ha de suposar". I que per fer-ho no cal que prèviament li arreglin res.