El president espanyol, Pedro Sánchez, va tancar ahir el 40è Congrés Federal del PSOE amb una reivindicació dels valors de la socialdemocràcia: la «solidaritat», la «igualtat» i la «llibertat», que –va dir– han marcat la resposta dels socialistes a la crisi. Va contraposar aquestes polítiques a la tasca de la dreta i la ultradreta que «qüestionen la legitimitat del govern» i el sistema democràtic. En aquest marc va prometre abolir la prostitució i derogar la reforma laboral del PP i la llei mordassa.

Va vincular la seva gestió a la dels seus predecessors i va assegurar que com a Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero els «negacionistes» de la dreta li critiquen els seus esforços per «cohesionar» Espanya des del «diàleg» i la «convivència», que són els conceptes «i no la desqualificació» que garanteixen la continuïtat d’Espanya.

També va recordar que els fets del 2017 a Catalunya van tenir lloc amb el PP a La Moncloa, i no el PSOE, i va posar de manifest el canvi de tarannà del seu govern. «Si hi ha un partit que estima Espanya és el PSOE», perquè «treballem per unir, cohesionar», i «això es fa amb el diàleg, i no amb el crit i la desqualificació». «Treballem per la cohesió d’Espanya fomentat el diàleg i el retrobament dins de la llei i la constitució», va dir.

«Quan altres s’hagin cansat d’odiar seguirem treballant per la convivència entre catalans i entre Catalunya i el conjunt de la seva pàtria, que és Espanya, recuperant el diàleg i la convivència absurdament trencats a Catalunya durant aquests anys», va sentenciar. «I no espero dels negacionistes de torn, de sempre, que ho reconeguin, com no ho van reconèixer a José Luis i a Felipe, però seguirem avançant en convivència i en concòrdia per Catalunya. És el que farem per Catalunya i per la unitat d’Espanya», va dir.

El president espanyol també va prometre que derogarà la reforma laboral i la llei mordassa. Va reivindicar també el PSOE com a formació ecologista i feminista, i va assegurar que complirà el compromís assolit en aquest congrés d’abolir la prostitució. «Aquest és el nostre compromís, avançar cap a l’Espanya que volem i que ens mereixem», va dir. També va situar la salut mental com una de les noves prioritats del seu executiu, i va recordar que ha aprovat un pla de 100 milions d’euros amb el compromís de renovar l’estratègia de salut mental actual, que data del 2009.

El PSC guanya pes en la nova executiva federal

El PSC ha reforçat significativament la seva presència a la direcció del PSOE i guanya una cadira a la seva executiva federal, on, a partir d’ara, el representaran la portaveu del Senat, Eva Maria Granados Galiano; la diputada al Congrés Montse Mínguez García, el sindicalista de Seat Manuel García Salgado i el waterpolista professional Víctor Gutiérrez, membre de la selecció nacional i del Club de Natació de Terrassa, conegut pel seu activisme LGTBI. Amb aquests nomenaments, el partit que dirigeix Salvador Illa renova la seva representació a la direcció federal, on fins ara tenia tres membres: l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín; l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, i el secretari general per al repte demogràfic, Paco Boya. Després de les designacions, el PSC completa un cicle en què ha anat guanyant pes a totes les àrees estatals d’influència socialista.