La portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, considera que el «pas» donat pel coordinador d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, és «insuficient» i li va reclamar ahir que demani «perdó» i passi de les «paraules als fets» condemnant la banda i no participant en homenatges als condemnats.

Preguntada en la roda de premsa després del Consell de Ministres per les paraules d’Otegi, en les quals va lamentar el dolor de les víctimes i va dir que mai hauria haver-se produït, Rodríguez va assegurar que aquest gest està «bé», però va afegir que cal anar «molt més allà». Al seu judici, l’esquerra abertzale ha de demanar perdó per no «revictimitzar» les víctimes com quan participa en els homenatges que s’organitzen en les seves localitats d’origen als presos d’ETA quan surten de la presó.

La reacció de Rodríguez a les paraules d’Otegi va un pas més enllà de les manifestades per altres dirigents del PSOE, com el seu portaveu, Felipe Sicília, que va considerar dilluns «un avanç» el pas donat per l’esquerra abertzale, un gest que creï pot ajudar a cicatritzar ferides. Rodríguez, això sí, no va voler replicar el PP, que va denunciar que les declaracions d’Otegi permeten al Govern «blanquejar Bildu», per la qual cosa ha presentat una iniciativa parlamentària demanant que s’exclogui de qualsevol pacte als qui no condemnin ETA.

La portaveu va subratllar que la unitat va ser un dels elements que va permetre derrotar ETA fa ara deu anys i considera que aquestes manifestacions són un «mal servei». «No cal donar-li ni un titular», va insistir.

Preguntada també per si creu que aquestes manifestacions d’Otegi poden aplanar al camí perquè Bildu doni suport als pressupostos de l’any que ve, Rodríguez va expressar el seu «absolut» respecte per totes les forces polítiques del Congrés que, va afegir, representen la «voluntat del poble espanyol en tota la seva extensió». «En aquells anys durs de violència el que reclamaven les forces polítiques que defensem la democràcia era que es defensessin les posicions amb la paraula i no amb les armes i aquest ha estat un èxit de tota la societat espanyola», va remarcar.

Per la seva banda, la portaveu de la Generalitat de Catalunya, Patrícia Plaja, va aplaudir ahir la declaració de l’esquerra abertzale pronunciada per Otegi, perquè considera que es tracta d’un posicionament «històric i necessari». En roda de premsa posterior al Consell Executiu, al costat del vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, Plaja va destacar que representa un pas endavant en aquest procés per la pau al País Basc: «La força de les paraules sempre, en tots costats i amb tothom». En ser preguntat per si l’independentisme català s’imagina demanant perdó per la unilateralitat de 2017, Puigneró ha contestat que es tracta de «política ficció» i que no veu comparables les dues situacions. Va argumentar que l’independentisme català ha utilitzat sempre «instruments democràtics» i pacífics per intentar aconseguir els seus objectius.

Arnaldo Otegi insta Felipe González a dir que ell «va organitzar els GAL»

El dirigent d’EH Bildu lamenta que Urkullu se situï «al costat dels enfadats» amb l’esquerra abertzale

El coordinador d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, va convidar ahir l’expresident del Govern Felipe González a dir que ell «va organitzar els GAL» i va lamentar, a més, que el lehendakari, Iñigo Urkullu, s’hagi situat «al costat dels enfadats» amb l’esquerra abertzale. Així ho va afirmar ahir en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Segons Otegi, seria un «pas qualitatiu important per a la convivència» que ara «uns altres fessin les seves declaracions del 18 d’octubre» i fessin la seva pròpia autocrítica, «no per demanar-los comptes o persecucions penals», sinó per contribuir a la «convivència». «Què important seria, per exemple, que Felipe González digués: ‘Jo vaig organitzar els GAL’. No com un retret, sinó perquè cadascun assumeixi el que ha fet», va destacar. «Nosaltres no tenim cap problema a assumir el que hem fet. Volem saber si ells estan disposats a fer-ho», va subratllar. I va afegir: «Quina gran aportació seria per a la convivència que algú digués, com nosaltres vam dir ahir, que mai de la vida en aquest país ningú hauria d’haver estat torturat, ni desaparegut, ni perseguit».

D’altra banda, Otegi va valorar la reacció del lehendakari, Iñigo Urkullu, que va considerar un «pas endavant» el fet que l’esquerra abertzale hagi mostrat la seva «proximitat» a les víctimes d’ETA, encara que va lamentar que no hagi parlat «sobre la violència» que va generar aquest dolor. Otegi va lamentar que Urkullu se situï «al costat dels enfadats», al costat del PP i a Vox, davant de la «posició constructiva» i el «salt qualitatiu» donat per l’esquerra abertzale. «No es pot entendre com pots estar enfadat quan el teu país està molt content», va dir Otegi.