El PSOE i el PP han tancat un acord per renovar quatre membres del Tribunal Constitucional; el Defensor del Poble i el seu adjunt; els dotze consellers del Tribunal de Comptes; i la directora i l’adjunt de l’Agència de Protecció de Dades. Segons van informar tots dos partits, «tots són noms de consens», «professionals de reconegut prestigi» amb una «dilatada trajectòria professional».

L’acord entre PSOE i PP arriba vuit dies després que al ple del Congrés el líder del PP, Pablo Casado, oferís al cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, renovar aquests òrgans i deixar al marge el Consell General del Poder Judicial, que va ser la causa que es trenquessin les negociacions al febrer. Fonts de la negociació van confirmar ahir a la tarda que havien tancat un acord perquè l’exministre i exportaveu del PSOE a l’Assemblea de Madrid Ángel Gabilondo sigui el proper Defensor del Poble, pendent de renovació des del juliol del 2017. La seva adjunta serà la diputada sevillana del PP Teresa Jiménez Becerril.

També hi ha acord per al Tribunal Constitucional, Enrique Arnaldo Alcubilla, Concha Espejel Jorquera, Inmaculada Montalbán Huertas, Juan Ramón Sáez Valcárcel, i el de Comptes, Enriqueta Chicano Jávega, Isabel Fernández Torres, Dolores Genaro Moya, Elena Hernáez Salguero, Diego Íñiguez Hernández , Rebeca Laliga, José Manuel Otero Lastres, Joan Mauri Majós, Javier Morillas, Luis Antonio Ortiz de Mendivil Zorrilla, M. Luz Rodríguez Rodríguez, Miguel Ángel Torres Morato. La directora i l’adjunt de l’Agència de Protecció de Dades seran Belén Cardona Rubert i Borja Adsuara Varela.