La variant delta plus del coronavirus ja ha arribat a Catalunya, tot i que els casos que s’han detectat «es poden comptar amb els dits d’una mà». Així ho va alertar ahir durant la presentació del campus de Salut a Girona el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, qui va demanar «màxima prudència» a la ciutadania. Aquesta és una mutació del virus de la variant delta que s’ha detectat al Regne Unit i ara ja s’hauria traslladat a Catalunya.

Argimon creu que es tracta d’un volum de casos «anecdòtic» però tot i així preveu que a mesura que passin els dies es vagi estenent, tal com ha passat en altres variants del virus.

De moment, encara s’està estudiant si aquesta variant és més contagiosa o resisteix més les vacunes que les altres variants. El conseller va recordar que «encara estem en pandèmia» i per això cal tenir en compte que hi ha un conjunt de restriccions que s’han de seguir complint. Una d’elles és l’ús de mascaretes en espais tancats o també a l’exterior quan hi hagi més persones que no formin part del grup bombolla.

Argimon també va valorar les dades de contagis a Catalunya amb preocupació i va recordar que ja preveien un repunt de contagis en aquestes setmanes, però el conseller va anunciar que la setmana que ve les dades seguiran creixent i això li «preocupa bastant més».

Aquest augment coincideix amb la situació que viuen altres països com ara Alemanya i els Països Baixos. Argimon va recordar que el coronavirus és «estacional» i per això el moment de màxima expansió és durant la tardor i al principi d’hivern, «una mica abans que la grip».

Sobre la retirada de la mascareta a les escoles, el conseller va recordar que ja han fet la sol·licitud corresponent al consell interterritorial de salut i estan en espera d’una resposta.

Josep Maria Argimon va avançar que la retirada de la mascareta als patis i a les escoles és «una prioritat» perquè és un «tema docent i pedagògic». A més, el conseller creu que «no té raó de ser» que es retirin les mascaretes a espais com teatres o gimnasos, però els infants hagin de portar-la a dins de classe.

Puja la velocitat de transmissió

La velocitat de transmissió manté la tendència clarament a l’alça. Ha pujat cinc centèsimes més i se situa ara en 1,16. El risc de rebrot també creix, ho fa dos punts i ara és de 51. El Departament de Salut ha informat de 8 hospitalitzats menys a causa de la covid-19 en les darreres hores (331) i els mateixos crítics a l’UCI (87). En paral·lel, s’han notificat 500 nous casos confirmats per PCR o TA, que situen el total des de l’inici de la pandèmia en 922.197. Ahir van notificar quatre morts i el global de defuncions des de l’inici de la pandèmia és de 23.991. L’1,52% de les proves de la darrera setmana han donat positiu.

Deu medicaments per combatre el virus segons la UE

La Comissió Europea va informar ahir sobre els deu medicaments potencials per al tractament de la covid-19, en compliment de l’estratègia d’aclarir la metodologia comunitària en el tractament de la malaltia. La llista es va establir a partir de les recomanacions científiques independents i se centra en tractaments candidats que es preveu que s’autoritzin i que, per tant, estiguin disponibles al mercat europeu en breu.

Aquests medicaments oferiran un tractament per als pacients de tota la Unió Europea com més aviat millor sempre que l’Agència Europea del Medicament hagi confirmat que són segurs i eficaços. Si bé la vacunació és la millor manera per acabar la pandèmia i tornar a la vida normal, paral·lelament les autoritats comunitàries insisteixen en la importància de disposar de medicaments per tractar les persones que s’hagin infectat.