El president colombià Iván Duque s’ha atorgat un important triomf polític amb la captura de Dairo Antonio Úsuga, àlies Otoniel, el narcotraficant més buscat de Colòmbia. El número u de la banda criminal del Clan el Golf va ser capturat en el marc d’una operació conjunta de la policia i les Forces Armades al nord-oest de país. Ha estat, segons Duque, el «cop més dur que s’ha donat al narcotràfic en aquest segle». El mandatari va dir que l’impacte de l’anomenada Operació Osiris «només és comparable amb la caiguda de Pablo Escobar», el 1993. Úsuga és un «assassí de policies, soldats i líders socials. A més, reclutador de menors i amb una demència que el va portar a abusar de nens, nenes i adolescents», va dir el president colombià.

La captura va tenir lloc a la zona rural del Totumo, al municipi de Necoclí, al golf d’Urabá, al nord-oest de Colòmbia, on va sorgir el Clan el Golf, que després es va estendre per altres regions de país.

Les aventures d’Otoniel van acabar a prop del municipi Necolí, on va néixer i va desplegar les seves activitats criminals des de final de la dècada dels vuitanta. Segons el Govern, aquesta facció criminal és responsable de l’enviament de tones de cocaïna als Estats Units, així com de muntar una xarxa criminal dedicada a cobrar extorsions a empresaris i comerciants a la regió d’Urabá, fronterera amb Panamà, i a la costa Atlàntica principalment.