Polònia haurà d’abonar un milió d’euros al dia de multa mentre mantingui la seva Cambra Disciplinària del Tribunal Suprem d’acord amb una resolució emesa ahir pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

El juliol passat, la Justícia comunitària ja havia considerat aquest organisme contrari al dret de la Unió Europea i va dictar unes mesures cautelars el compliment de les quals va considerar ahir «necessàries per evitar un mal greu i irreparable» a l’ordenament jurídic de la UE i als seus valors.

El cas va arribar a la més alta instància jurídica comunitària després que la Comissió Europea considerés que la llei disciplinària polonesa vulnera la independència dels jutges i no dona les garanties necessàries per protegir-los del control polític.

El règim i la Cambra Disciplinària en què s’aplica permet que els magistrats estiguin subjectes a recerques disciplinàries, procediments i sancions en funció del contingut de les seves decisions judicials, inclòs l’exercici del seu dret a plantejar qüestions prejudicials al TJUE. A més, aquest règim disciplinari no garanteix la independència i imparcialitat de la Cambra Disciplinària del Tribunal Suprem, que està composta únicament per jutges seleccionats pel Consell Nacional de la Judicatura, que és nomenat pel Parlament polonès.

La justícia comunitària havia considerat aquest règim contrari al dret de la UE al juliol i Brussel·les va sol·licitar la imposició de la multa al setembre, en considerar que Polònia no havia fet cap pas per desmantellar el sistema controvertit.

En la seva resolució d’ahir, la justícia europea condemna Polònia a pagar un milió d’euros diaris a partir de la data en què es notifiqui aquesta sentència a l’Executiu polonès, i fins que compleixi el que li va ordenar el tribunal al juliol o hi hagi una sentència definitiva sobre una altra denúncia de Brussel·les a Varsòvia per la seva reforma judicial.

El vicepresident del TJUE que va ordenar la multa va considerar que «no es desprèn dels documents en poder del Tribunal de Justícia que les mesures adoptades per Polònia siguin suficients per garantir l’execució de les mesures provisionals de què es tracta» i que les competències de la Cambra Disciplinària continuen aplicant-se.