El conseller d’Economia de la Generalitat, Jaume Giró, va demanar ahir als grups parlamentaris que «no obstaculitzin el tràmit formal del pressupost» per al 2022 i evitin així una nova pròrroga pressupostària dels pressupostos del 2020.

En una compareixença davant la Comissió d’Economia del Parlament, Giró va fer aquesta crida als grups, sense citar en cap moment la CUP, tot i que el seu missatge es dirigia implícitament als anticapitalistes, que han de decidir si presenten o no esmena a la totalitat al pressupost de la Generalitat per al 2022. Com els últims dies, el conseller va apel·lar a la «responsabilitat de tots amb l’exercici de la política», i va remarcar que el projecte de llei de pressupostos elaborat pel Govern és «el millor que podia presentar» i que els comptes per al 2022 són uns «bons pressupostos».

«O pressupostos o pressupostos», va assegurar Giró, com va fer la setmana passada, i per justificar aquesta sentència va afegir: «No ens podem permetre continuar en un estat de provisionalitat que no ens permeti aprofitar les oportunitats que tenim per davant». «Els demano que valorin amb tota l’objectivitat de què siguin capaces si els pressupostos són o no millors que una pròrroga dels pressupostos del 2020», va instar Giró els grups. «Puc entendre i respectar que vostès i els seus partits no els vegin com jo. [...] Però apel·lo a la responsabilitat, perquè estem davant un moment molt important de la nostra història recent», va afegir. «Els demano que no obstaculitzin el tràmit formal del pressupost i que pensin en el bé dels ciutadans que van votar a cada opció política, però també en els que no els van votar», va comentar el conseller, que també va demanar valorar si Catalunya «mereix un retard que no ens podem permetre».

Ja diumenge, Giró va instar la CUP a aprovar els pressupostos de la Generalitat per al 2022, «els millors de la història» de Catalunya, amb un alça de la despesa del 17,3% i amb tres de cada quatre euros dels comptes per a polítiques socials, i va assegurar que si aquesta formació no els donava suport afebliria l’independentisme.

Per la seva banda, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant no va avançar si el seu grup presentarà o no una esmena de retorn dels comptes. En la seva intervenció, va denunciar que malgrat que el Govern presenta aquests comptes com a «expansius» en realitat no augmenten les polítiques socials, sinó que se sufraguen les polítiques que ja es fan ara. En aquesta línia, va recordar que els comptes del 2020 destinaven tres de cada quatre euros a polítiques socials, «només faltaria», va remarcar Reguant, que també va dir que trobava a faltar que el Govern apliqués la política que «qui més té, més paga» al pressupost.

Així mateix, Reguant es va pronunciar en contra de l’«economia de casino» i va afegir: «Ja ens agradaria que el Govern deixés de fer d’API -agent de la propietat immobiliària- de La Caixa i del Hard Rock».

ERC no explora altres opcions mentre existeixi la de la CUP

Artadi diu que Aragonès té la responsabilitat de «cuidar, treballar i vetllar» pels acords signats

La secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va afirmar ahir que no consideraven explorar la possibilitat de negociar els pressupostos de la Generalitat del 2022 amb altres partits fins que l’opció d’aprovar-los amb la CUP continuï existint: «Fins que aquesta porta no estigui tancada ens mantenim en aquesta possibilitat».

Vilalta va insistir que la posició d’ERC és aprovar els pressupostos amb la majoria de la investidura i va evitar avançar si obriran vies de negociació amb el PSC o els comuns si la CUP decideix presentar una esmena a la totalitat: «La decisió de la CUP no la sabem. Quan sapiguem quin és l’escenari podrem, si es dona el cas, prendre les decisions que siguin oportunes». Considera que mentre la CUP no tanqui la porta definitivament a tramitar i aprovar els comptes, la possibilitat de tirar endavant els pressupostos amb la majoria de la investidura «és possible» i mantindran l’opció perquè és la millor, ja que creu que és la més coherent per implementar els acords que van fer possible l’elecció de Pere Aragonès com a president de la Generalitat.

Per la seva banda, la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, va afirmar ahir que la «responsabilitat» de tenir pressupostos a Catalunya és «en primer terme» del president de la Generalitat, Pere Aragonès. En una roda de premsa des del monestir de Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages, on JxCat va celebrar la seva executiva nacional, Artadi va dir que Aragonès té la responsabilitat de «cuidar, treballar i vetllar» pels acords que va signar amb la CUP i amb JxCat per ser investit president. La també vicepresidenta de JxCat va recordar que en la negociació pressupostària es discuteix «molt més que uns comptes», perquè també s’aborda «l’orientació del país», com «s’avança cap a la independència». «I això no és responsabilitat del conseller Giró, no ho és en primer terme», va dir Artadi, en referència al conseller d’Economia, Jaume Giró, nomenat a proposta de Junts, i qui ha pilotat les negociacions per als pressupostos. «Igual entre tots no ho hem fet prou bé. Al pressupost hi ha més que números. Hi ha números, que ha fet Giró, i entenem que aquest treball s’ha fet molt bé», va indicar Artadi, que va reiterar que Junts només preveu aprovar els pressupostos amb la CUP: «No contemplem sortir de la majoria del 52% perquè no tindria sentit l’acord de legislatura».