La lava del volcà de la Palma va reprendre ahir el seu avanç sobre zones agrícoles i habitatges, encara que es mou a poc a poc, a uns 20 metres per hora, i és probable que en les últimes hores s’hagi alentit encara més.

Aquest nou flux de lava es va intensificar a partir de les 20.00 hores del dijous, quan va haver-hi un desbordament del llac de lava amb material molt fluid i que avança en tres fronts, però sobretot entre les colades quatre i set, en el sector nord de la zona afectada, segons van explicar els portaveus científic i tècnic del Pla d’emergències volcàniques de Canàries (Pevolca), Carmen López i Rubén Fernández. Les altres dues zones on hi ha aportació de lava són els laterals de la colada 4 i en el delta làvic. Els últims mesuraments indiquen que la lava ocupava ahir 1.048 hectàrees, set més que dijous, i el delta làvic va avançar 43 hectàrees sobre el mar.

Els altres paràmetres del volcà van donar un respir el dia que es complien dos mesos des de l’erupció: la sismicitat intermèdia ha disminuït, la sismicitat profunda es manté, el tremolor segueix en nivells baixos i continua la tendència a la disminució de la deflació, encara que hi va haver una deformació local en una de les estacions de quatre centímetres.

El terratrèmol més important de les últimes hores es va registrar a 36 quilòmetres de profunditat a les 01.08 hores, amb una magnitud de 5.1, la més alta des del començament de la crisi volcànica, i una intensitat màxima de quatre. Les emissions de diòxid de sofre es mantenen també en nivells semblants als del dijous, amb entre 17.000 i 26.000 tones diàries.

Després de dos mesos d’erupció, els danys superen els 906 milions d’euros.