"El català a l'escola no es toca". El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha exigit al govern espanyol que es "comprometi" a defensar la immersió lingüística a Catalunya. En una roda de premsa des de Palma (Illes Balears), després de reunir-se amb la presidenta del Govern Balear, Francina Armengol, Aragonès ha remarcat aquest dimecres que l'escola catalana "no es pot posar en qüestió". L'endemà de la sentència del Suprem que imposa un 25% de castellà a les aules, el president del Govern ha avisat l'executiu espanyol que "no pot ser còmplice" del "possible retrocés". "És imprescindible que l'Estat surti en una clara defensa del model lingüístic i es comprometi a fer costat a l’ampli consens que hi ha a Catalunya", ha reiterat.

Aragonès ha alertat que la sentència del Suprem "amenaça la continuïtat" del model lingüístic. En aquest sentit, ha demanat a l'executiu de Pedro Sánchez un "clar compromís" per defensar la immersió lingüística. El president ha asseverat que, mentre Catalunya formi part de l'Estat, el foment, l'ús i la defensa del català "també és responsabilitat" del govern espanyol: "És una llengua que han de protegir".

Aragonès ha subratllat que el Govern té ara "tot el dret i l'obligació" d'exigir a la Moncloa una "clara defensa" del model d'escola català, perquè és "d'èxit", tal com ha reiterat. De fet, el president de la Generalitat ha afegit que cal incrementar la presència de la llengua catalana a les escoles i garantir-ne l'aprenentatge: "Hem d’anar en la línia contrària de l’horitzó que planteja la sentència".

Així doncs, el president ha instat el govern espanyol a mostrar que el model que pretén dibuixar la sentència del Suprem "no és la seva", i actuar "en conseqüència". Aragonès ha insistit que el Govern no delegarà la responsabilitat als centres educatius, i que espera que l'Estat "tampoc no ho faci".

Aragonès també ha recordat que el Ministeri d'Educació espanyol ja va expressar en una comunicació a la Comissió Europea la seva "disconformitat" amb el que preveia la sentència del Suprem, que finalment va quedar ratificada ahir. "Hem avançat en altres àmbits en matèria de llengua. No pot ser que ara el govern de l’Estat pugui ser còmplice d’aquest possible retrocés", ha conclòs."

Infra-finançament" català i balear

El president de la Generalitat ha retornat a Armengol la visita que la presidenta de les Balears va fer el mes d'octubre a Palau. Aragonès i Armengol s'han reunit avui al Consolat de Mar, i han tornat a reclamar de manera conjunta al govern espanyol que aporti més recursos extraordinaris per afrontar la pandèmia, així com que mantingui els fons covid del 2021 també fins al 2022.

Així mateix, el president i la presidenta han tornat a advertir la situació d'"infra-finançament" que pateixen Catalunya i les Balears.

Cambray assegura "garanties"

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha assegurat que té "garanties" de la ministra d'Educació, Pilar Alegria, que el govern espanyol no demanarà l'execució de la sentència sobre el 25% de castellà a les aules. En declaracions a RAC1, ha dit que la ministra li va traslladar aquest dimarts que el que faran és emplaçar a què es compleixi la nova llei d'educació estatal, la LOMLOE.

Al seu torn, el govern espanyol creu que la sentència del TSJC que obliga la Generalitat a impartir un 25% de les classes en castellà "s'ha d'executar" com totes les sentències, "perquè és ferma", però ja avança que no ho sol·licitarà expressament, perquè considera que qui ha de demanar-ne el compliment és el mateix TSJC, i no l'executiu espanyol.

Així ho han apuntat aquest dimecres fonts del Ministeri d'Educació i també les ministres de Justícia i de Política Territorial, Pilar Llop i Isabel Rodríguez. Un cop les sentències són fermes, sostenen, pertoca fer que s'executi al tribunal sentenciador, i no al govern espanyol.