L'exvicepresident del Parlament Josep Costa ha presentat una querella criminal contra la jutgessa del TSJC Maria Eugènia Alegret per la presumpta comissió dels delictes de detenció il·legal, prevaricació i contra la inviolabilitat parlamentària, en connexió amb un altre delicte contra l'exercici dels drets cívics. La magistrada Alegret va fer arrestar Costa el 27 d'octubre passat després que no s'hagués presentat a declarar el 15 de setembre a la causa per desobediència contra l'anterior Mesa del Parlament, liderada per Roger Torrent. Fa tres dies, el TSJC va rebutjar un recurs de l'exvicepresident del Parlament contra la interlocutòria que ordenava la seva detenció i tampoc va admetre a tràmit la recusació de la magistrada instructora.

"Catifa vermella per a Vox"En l'escrit de la querella criminal contra Alegret –de 29 pàgines-, Costa carrega contra la "il·legal formació de la causa" i detalla els recursos contra la mateixa. L'exvicepresident també denuncia "l'arbitrària inadmissió" de la recusació dels magistrats Barrientos i Ramos, i "l'arbitrària denegació" de la petició de suspendre la compareixença. Costa responsabilitza Alegret d'haver desestimat o inadmès "aplicant interpretacions absurdes o rebuscades" totes les accions que va dur a terme contra l'admissió a tràmit del cas i contra la personació de Vox a la causa. "Es tracta d'una persona que no va veure res abusiu ni pertorbador en la personació com a acusació particular del partit franquista Vox", apunta l'exvicepresident a l'escrit.La detenció, "una pura represàlia""En definitiva, catifa vermella a un partit afí a la magistrada instructora per a instrumentalitzar mediàticament un procés contra adversaris polítics i cap concessió als investigats", assenyala Costa en el text de la querella criminal. L'exvicepresident igualment denuncia que la detenció del 27 d'octubre no va complir els principis de necessitat, idoneïtat i proporcionalitat i va ser completament inútil i supèrflua. "Una pura represàlia de la magistrada", afirma Costa, que va passar bona part del matí –unes cinc hores- al calabós del TSJC.

A la tarda va comparèixer davant la magistrada, tot i que es va negar a declarar. "És absolutament desproporcionat privar un investigat de la seva llibertat encara que només sigui per unes hores, per no acudir a declarar en una causa penal, tenint dret a no fer-ho, i essent que en el pitjor dels casos no pot comportar una pena privativa de llibertat ni en la seva mínima expressió", recalca l'exvicepresident del Parlament. Per tot plegat, Costa argumenta que s'hauria vulnerat el seu dret a la llibertat personal, a la llibertat de moviments i el dret a no declarar.L'11 de novembre, la magistrada del TSJC Maria Eugènia Alegret va donar per tancada la instrucció del cas i va concloure que hi havia indicis per a jutjar la Mesa del Parlament per un delicte de desobediència en haver tramitat dues resolucions en favor del dret d'autodeterminació i de reprovació de la monarquia espanyola el novembre del 2019.