Els resultats preliminars de l’estudi microbiològic dels dos viatgers procedents de Sud-àfrica que van donar positiu de covid-19 a Catalunya indiquen que estan contagiats amb la variant òmicron, la qual cosa eleva a quatre els casos detectats fins ara a Espanya. «Encara no es pot confirmar al 100% que els dos casos positius sospitosos de la nova variant òmicron de covid-19 detectats a Catalunya siguin d’aquesta variant, però els resultats preliminars indiquen que podrien ser-ho», va informar ahir el Departament de Salut.

La detecció ahir de tres casos més de la variant òmicron, un a Madrid i dos a Catalunya, eleva a quatre el total de positius d’aquesta variant detectats fins ahir a Espanya.

El Govern català, però, descarta «a curt termini» ampliar més l’obligatorietat del passaport covid o implementar restriccions per frenar la pandèmia, va assenyalar ahir en roda de premsa la portaveu de l’Executiu català, Patrícia Plaja. Amb tot, Plaja va admetre que «és molt difícil fer previsions a mitjà i llarg termini» perquè «tot depèn» de l’evolució de les dades epidemiològiques. Per la seva banda, el conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon, va explicar ahir al ple del Parlament que podrien haver detectat l’òmicron en aigües residuals de Catalunya. Va admetre que aquesta variant és un element de preocupació i va explicar que han començat a cribrar el 20% de les mostres.

D’altra banda, el Ministeri de Sanitat ha recomanat limitar el nombre de participants als «esdeveniments públics i socials», especialment durant les celebracions de les festes nadalenques, així com intensificar les mesures de control i seguiment de les persones procedents del sud d’Àfrica.

Així ho aconsella el Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) en la sisena actualització del document en què avalua el risc de les variants del SARS-CoV-2, en la qual assenyala que «el risc de noves introduccions d’òmicron a Espanya es considera molt alt i el de disseminació, alt». «Pel context epidemiològic actual i les incerteses associades a la variant òmicron, així com una possible disminució de l’efectivitat vacunal amb el temps, es recomana continuar augmentant els percentatges de cobertura vacunal i l’administració de dosi de reforç en poblacions diana», afegeix el CCAES.