El president de Sud-àfrica, Cyril Ramaphosa, va exigir ahir altre cop la fi de les restriccions internacionals imposades als països del sud d’Àfrica després de la detecció de la variant òmicron i les va qualificar d’«hipocresia de la pitjor classe».

«Aquests països sempre ens han dit que hem de basar les nostres decisions en la ciència, però quan els arriba el torn d’aplicar-la i ells no fan sinó mirar al seu propi interès», va lamentar Ramaphosa ahir, en intervenir en un Fòrum Internacional sobre Pau i Seguretat a Dakar. «El devastador impacte que aquestes prohibicions de viatge tenen és ben conegut, el secretari general de Nacions Unides [António Guterres] ho ha anomenat ‘apartheid de viatge’», va recalcar en el seu discurs el mandatari sud-africà al Senegal, on era una breu visita oficial.

Casos d’òmicron arreu del món

D’altra banda, arreu del món les autoritzats sanitàries notifiquen casos de la nova variant d’òmicron.

La Conselleria de Salut i Consum del Govern va comunicar ahir que s’han confirmat quatre casos nous de covid de la variant òmicron a Balears. Així, ja són sis els casos registrats de la variant a les Illes. Segons va detallar la Conselleria, les persones contagiades venien directament de Sud-àfrica o d’un brot familiar amb origen fora de Balears. Tres dels casos corresponen a una família que no hauria viatjat a Sud-àfrica, encara que el contagi tampoc s’hauria produït a Balears, sinó a la Península.

També el Govern de Nepal va notificar ahir els dos primers casos d’òmicron en dos ciutadans d’origen estranger, un dels quals feia més de dues setmanes al país. A Tailàndia també es va confirmar el seu primer cas dòmicron en un estatunidenc que procedia d’Espanya. A Nova Orleans, la ciutat més gran de l’estat de Louisiana, als Estats Units, es va detectar ahir un cas d’òmicron en un creuer. Segons el Departament de Salut, es tracta d’un membre de la tripulació. A l’Argentina també han notificat el primer cas d’òmicron en un viatger procedent de Sud-àfrica, segons va informar el Ministeri de Salut, que va confirmar que l’afectat, que va arribar al país el 30 de novembre, havia donat negatiu en les proves fetes abans del viatge i immediatament després de la seva arribada.