L’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera «probable» que la variant òmicron de la covid-19 superi la delta «en els llocs on es produeix la transmissió comunitària».

«Tenint en compte les dades actuals disponibles, és probable que l’òmicron superi la variant delta en els llocs on es produeix la transmissió comunitària», recull l’OMS en un nou document sobre l’aparició d’aquesta variant. Els experts tècnics de l’OMS creuen que, d’acord amb les «limitades proves actuals», l’òmicron «sembla tenir un avantatge de creixement sobre la delta».

«S’està propagant més ràpidament que la variant delta a Sud-àfrica, on la circulació de la delta era baixa, però també sembla propagar-se més ràpidament en altres països on la incidència de la delta és alta, com al Regne Unit. Continua sent incert si la ràpida taxa de creixement de l’òmicron observada en països amb alts nivells d’immunitat de la població està relacionada amb l’evasió immunològica, la major transmissibilitat intrínseca o una combinació d’ambdues», explica el document.

Igualment, l’OMS assegura que «encara hi ha poques dades sobre la gravetat clínica de d’òmicron»: «Encara que els resultats preliminars de Sud-àfrica suggereixen que pot ser menys greu que la delta, i tots els casos notificats a Europa fins avui han estat lleus o asimptomàtics, segueix sense ser clar fins a quin punt l’òmicron pot ser intrínsecament menys virulent. Es necessiten més dades per comprendre el perfil de gravetat».

De la mateixa manera, els experts de l’Organització Mundial de la Salut recorden que «hi ha poques dades disponibles i cap evidència revisada per parells» sobre l’eficàcia o efectivitat de la vacuna contra la nova variant.

«Les proves preliminars, i el perfil antigènic considerablement alterat de la proteïna de l’espiga de l’òmicron, suggereixen una reducció de l’eficàcia de la vacuna contra la infecció i la transmissió associada a l’òmicron. Hi ha algunes proves preliminars que la incidència de la reinfecció ha augmentat a Sud-àfrica, la qual cosa pot estar associat a l’evasió immunitària humoral (mediada per anticossos)», adverteix l’organisme mundial.

Johnson confirma la mort d’un infectat amb òmicron

El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, va confirmar ahir la mort d’una persona infectada amb la variant òmicron del coronavirus. «Lamentablement sí, l’òomicron causa hospitalitzacions i tristament almenys una persona infectada amb l’òmicron ha mort», va indicar Johnson durant una visita a una clínica de vacunació contra la covid-19 a Londres.

D’altra banda, Catalunya ja havia confirmat ahir 9 casos de la variant òmicron, set d’ells de viatgers procedents de Sud-àfrica i dos que són contactes estrets. Així ho va explicar en una roda de premsa la secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, juntament amb la directora del CatSalut, Gemma Craywinckel.