Espanya acumula anualment uns 400.000 incidents de violència sexual, dels quals uns 100.000 s’exerceixen contra menors i adolescents, tenint en compte tant les dades estadístiques oficials policials i judicials, com els procedents d’informes i publicacions científiques.

Així es desprèn de l’estudi «Anàlisi empírica integrada i estimació quantitativa dels comportaments sexuals violents (no consentits) a Espanya», elaborat pel «Grup d’Estudis Avançats en Violència (GEAV)» de la Universitat de Barcelona (UB) sobre la base de dades per a un període de 12 mesos del període 2018-19 i que s’ha presentat aquest divendres. Segons el catedràtic de psicologia de la UB i un dels autors de l’estudi, Antonio Andrés Pueyo, «vivim un cert repunt dels delictes sexuals», que «no és només causat pel retard en l’edat de responsabilitat penal dels 13 als 16 anys», sinó que es deu als nous delictes sexuals de naturalesa «online».

L’autor va afegir que les dades oficials només semblen detectar un 2,17% del total de les agressions sexuals patides a Europa anualment, taxa que al món seria d’un 2,14% del total, mentre a Espanya «les dades serien similars a aquestes». Al marge dels delictes de violència sexual ‘online’, la resta de delictes sexuals «semblen estar més estabilitzats i fins i tot una mica a la baixa», a causa que els de «major gravetat transcendeixen i tenen menys xifres ocultes», va afirmar l’autor de l’estudi.

L’anàlisi, que és la «primera foto fixa de la realitat de la violència sexual a Espanya», segons Antonio Andrés Pueyo, també dona la dada que un individu que hagi comès un delicte sexual té un 5 % de probabilitat de ser detingut, acusat, reconegut culpable i condemnat a una pena de presó o similar. La reincidència penitenciària en el cas dels delictes sexuals és del 7,1 % a Espanya, mentre que la reincidència policial està en el 4,23 %, segons l’estudi, que va contemplar un període de seguiment entre 4 i 5 anys després de la sortida de presó.

Els abusos sexuals infantils només es denuncien entre un 5 i un 15 % dels casos, afectarien un 15 % dels menors entre els 6 i els 15 anys, sobretot nenes, i l’abús greu amb contacte físic i repetitiu se situaria sobre el 4 %, assenyala l’estudi.

Una altra de les dades que ofereix l’estudi és que el 52 % de les dones agredides sexualment que acudeixen a serveis mèdics d’urgència declaren la intenció de denunciar els fets davant la policia.

Segons el cap de l’àrea d’anàlisi de violència de gènere i criminalitat del Ministeri de l’Interior, Juan José López, que va assistir a la presentació de l’informe, la violència sexual «no és aliena a la realitat de la xifra oculta», per la qual cosa «cal treballar en aquest camp», encara que es va felicitar per l’augment de la violència denunciada, ja que mostra que «millora la confiança que tenen les víctimes en les institucions».

En el marc de la violència sexual exercida en el si de la parella, el responsable de l’àrea d’anàlisi del ministeri va afirmar que «és poc coneguda» i que «hi ha bretxa entre el que ocorre i el que consta», quan «és un tipus de violència que està creixent».