Salvador Illa ha estat proclamat aquest dissabte al vespre primer secretari del PSC en el congrés extraordinari. La presidenta del congrés, Marta Farrés, va ratificar l’elecció d’Illa «per aclamació» i va explicar que dins del termini establert no s’hi havia presentat cap aspirant més. La seva proclamació va anar acompanyada de la proposta d’una nova executiva, que inclou cinc viceprimeres secretaries i que es portarà a votació avui al matí.

L’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, ocuparà la viceprimera secretaria de l’Àrea d’Organització i Acció Electoral, i és qui en portarà el pes. Jaume Collboni serà el viceprimer secretari de Política Municipal; Acció Política, per a Alícia Romero; Igualtat i Acció Social, per a Marta Farrés; i Millora de l’Autogovern i Programes, per a Meritxell Batet.

El secretari d’Organització serà José Luis Jimeno, que fins ara era secretari de coordinació territorial. Joaquín Fernández serà el secretari de Política Municipal; Sònia Guerra, de Polítiques Feministes; Núria Parlon, de Polítiques de Seguretat, i Ferran Pedret, de Millora de l’Autogovern. Pedret, que havia de participar en el congrés com a delegat, ha hagut de seguir-lo a distància perquè ha donat positiu en un test d’antígens i està aïllat a casa.

D’aquesta manera, el PSC amplia les seves viceprimeres secretaries, ja que en l’executiva sortint només n’hi havia una, en mans d’Eva Granados, i Illa reforça la seva cúpula.

Miquel Iceta serà el president del partit i Núria Marín, la vicepresidenta. Elia Tortolero serà la portaveu i secretària de comunicació. Francesc Trillas es manté com a secretari d’Economia i Hisenda i Raúl Blanco, com a secretari d’Indústria, Energia i Transició Digital. Illa s’adreçarà avui a la militància quan es ratifiquin els resultats de la nova executiva proposada. També hi intervindrà el president del Govern espanyol i líder del PSOE, Pedro Sánchez.