Madrid, 20 dic (EFE).- El PSOE ha conclòs que «la cúpula directiva del PP» va ordenar l’operació Kitchen per espiar el seu extresorer Luis Bárcenas a la recerca de proves que incriminessin la formació, i que la seva exsecretària general María Dolores de Cospedal i l’expresident Mariano Rajoy n’estaven al corrent.

Així ho afirma l’escrit de conclusions de la comissió Kitchen que va presentar el grup socialista en solitari, a diferència del seu soci de coalició, Unides Podemos, que va registrar-ne un conjunt amb ERC, Junts, EH Bildu i CUP.

Després de la presentació de totes les propostes -en les quals tots els grups, excepte PP i Vox, van assenyalar que va existir una trama de la qual eren coneixedors la cúpula d’Interior amb el ministre Jorge Fernández Díaz al capdavant- demà es votaran a porta tancada i el dictamen final serà portat després al ple del Congrés.

En el seu escrit de conclusions, el PSOE responsabilitza la cúpula directiva del PP d’ordenar «la utilització partidista, delictiva i il·legal d’efectius, mitjans i recursos del Ministeri de l’Interior» per trobar proves que estiguessin en poder de Bárcenas i que inculpessin el partit «sobre el finançament irregular i els casos de corrupció durant els anys en què governaven».

El partit socialista creu que l’operació, investigada a l’Audiència Nacional i que es remuntaria a 2013, es dirigia des de la seu del PP, «amb el coneixement» de Cospedal, «que informava» Rajoy»; i des d’Interior, «amb el ministre Jorge Fernández Díaz, que li va encarregar» al seu segon Francisco Martínez la seva posada en marxa.