La Junta Electoral Central (JEC) ha demanat a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que en el termini de deu dies els comuniqui «les decisions, resolucions o qualsevol altra mesura» que hagi adoptat en relació amb el cas del diputat de la CUP Pau Juvillà, i li dona el mateix període per presentar al·legacions. En l'acord adoptat ahir, l'àrbitre electoral encara no resol les peticions de PP, Vox i Cs de retirar-li l'acta per la sentència del TSJC que el condemna a sis mesos d'inhabilitació, però cita jurisprudència que va en aquesta direcció.

La JEC cita un article de la llei electoral que assenyala que «són inelegibles els condemnats per sentència, encara que no sigui ferma, per delictes contra l'Administració Pública quan hagi establert la pena d'inhabilitació« i apunta que el delicte de desobediència de Juvillà està inclòs en aquesta mena de delictes.

L'àrbitre electoral cita diverses sentències del Tribunal Suprem que, «en un afer anàleg a l'aquí plantejat, van confirmar el criteri sostingut per la JEC en el sentit que les causes d’inelegibilitat establertes» en aquest article de la llei electoral són una «conseqüència automàtica de la pena imposada per la sentència».

El cas de Quim Torra

La JEC també argumenta que aquestes resolucions judicials van declarar que no és «competència exclusiva» de la cambra parlamentària la inelegibilitat sobrevinguda i que, «davant la seva inactivitat o per qualsevol altra raó, pot actuar l'Administració electoral en aplicació directa» de la llei electoral.

Això és el que va passar amb l'expresident de la Generalitat Quim Torra, que va perdre l'acta de diputat per ordre de la JEC, que va donar resposta a una petició de Vox, Cs i PP, sense que hi hagués sentència ferma.