L’Informe Sectorial Immobiliari elaborat per CaixaBank Research, el servei d’estudis de l’entitat, preveu que les compravendes d’habitatges podrien tancar aquest 2021 al voltant de les 545.000 aproximadament, una xifra rècord que no s’aconseguia des de l’any 2008.

De cara a l’any 2022, augura que alguns dels factors que han estimulat la demanda recentment «perdran cert impuls» i, per tant, les compravendes retornaran, finalment, a nivells similars a les d’abans de la pandèmia, al voltant de les 500.000 compravendes aproximadament. Pel que fa al preu de compra de l’habitatge, es preveu un augment mitjà del 4% en el valor de taxació, ja que hi ha més demanda que no pas oferta. En el cas del lloguer, l’informe destaca que el 2021 ha caigut en bona part de la geografia espanyola. També analitza que hi ha una demanda en augment i una oferta més moderada, i s’ha traduït en un «repunt» dels preus de compra de l’habitatge, especialment en l’obra nova.

L’informe assegura que aquest repunt pot tenir certa continuïtat en els propers trimestres com a conseqüència de «l’encariment dels costos de construcció i l’escassetat de certs materials, lligat als colls d’ampolla en les cadenes de subministraments globals».

A més, assenyala que les condicions de finançament «favorables» seguiran donant suport a la inversió immobiliària. De cara a mitjà termini, l’informe elaborat per CaixaBank Research considera que a mesura que la nova oferta es vagi incorporant al mercat i vagin disminuint les tensions sobre el proveïment de determinades primeres matèries, els preus «haurien de tornar a un camí de creixement més d’acord amb l’evolució de la renda de les famílies».

Tot i l’augment del preu de l’habitatge de compra, l’informe considera que les condicions actuals no apunten a una «bombolla immobiliària» a l’Estat espanyol. Pel que fa al mercat del lloguer, l’informe analitza que la tendència a la moderació del preu es va iniciar abans la covid i assenyala que la pandèmia ho ha accelerat.