El Tribunal d'Apel·lació de Gant ha rebutjat aquest matí el lliurament a Espanya del raper Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc. La justícia espanyola el reclamava per una condemna de 3 anys i mig de presó per delictes d'enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces per les lletres de les seves cançons.

"No hi ha extradició per cap dels tres casos", ha declarat a la premsa l'advocat del raper, Simon Bekaert, després de conèixer la sentència, que confirma la decisió en primera instància.

En sortir del tribunal aquest dimarts, Valtònyc, ha afirmat que a nivell personal està "content" però que, alhora, sent "molta ràbia i molt impotència" pels músics que estan complint presó a l'estat espanyol pels continguts de les seves lletres: "Si Espanya és un estat feixista i està al segle XVIII és perquè li interessa". "Avui, quatre anys després de començar aquest procés, el tribunal de segona instància ha tornat a dir que el que jo vaig fer no pot ser terrorisme, que no hi pot haver amenaces de mort en una cançó i injuriar el rei no pot ser delicte mai més a Bèlgica", ha afirmat Valtònyc a la sortida de la vista. Ha estat molt ràpida i, segons ha explicat el raper, el Tribunal d'Apel·lació de Gant li ha comunicat que està completament d'acord amb la sentència de primera instància que ja va rebutjar l'extradició del músic.

L'advocat Gonzalo Boye també ha celebrat a través de les xarxes la decisió de la justícia belga.

La Fiscalia podria, no obstant això, recórrer el dictamen en cassació com a últim recurs.

L'independentisme celebra la "victòria" de Valtònyc

JxCat, ERC, CUP, exconsellers a l'exili i entitats independentistes han celebrat a través de les xarxes socials la "victòria" de Valtònyc. I és que el Tribunal d'Apel·lació de Gant ha rebutjat l'extradició del mallorquí. La justícia espanyola el reclamava per una condemna de 3 anys i mig de presó per delictes d'enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces per les lletres de les seves cançons. Ara, la fiscalia té 24 hores per recórrer la decisió però els advocats del músic ho veuen "poc probable".

L'expresident de la Generalitat exiliat a Bèlgica, Carles Puigdemont, ha afirmat que "avui més que cap altre dia, la llibertat té ritme i lletra de rap", en referència al raper Valtònyc. I ha afegit que "quan la justícia preval, la llibertat en surt reforçada".

En la mateixa línia, el president de JxCat al Parlament, Albert Batet, defensa que "la llibertat guanya la repressió", que "la llibertat d'expressió venç la Monarquia" i que "Europa derrota l'estat espanyol".

La portaveu i secretària general adjunta d'ERC, Marta Rovira, veu la decisió de la justícia belga com una "victòria de la justícia, dels drets i la llibertat d'expressió". I afegeix que es tracta d'una "derrota de la injustícia espanyola" que defineix com "aquells que només hi entenen de persecució obsessiva".

Des de la CUP, la diputada Eulàlia Reguant dona "l'enhorabona" a Valtònyc i les gràcies "per no defallir". També assenyala que, malgrat tot, "la felicitat no és plena perquè no pot tornar a casa".

Altres companys de Valtònyc a l'exili s'han sumat a les felicitacions. L'exconseller Toni Comín diu que el raper mallorquí i els seus advocats són els "herois del dia". "Gràcies Valtònyc per ser com ets i haver-ho donat tot per defensar la llibertat d’expressió! I gràcies Simon Bekaert i Paul Beckaert per haver fet una defensa tan compromesa i tan brillant des del primer dia", afirma.

Per la seva banda, l'exconsellera Meritxell Serret, que va estar uns anys a l'exili i va tornar a Catalunya, també felicita la "bona feina" dels advocats i espera que el raper pugui celebrar la decisió de la justícia belga amb els seus.

Pel que fa a les entitats independentistes, l'ANC ho considera una "gran victòria judicial a l'exili" i una "nova derrota de l'estat espanyol a Europa". En aquest sentit, afirma que "vulnerar sistemàticament els drets fonamentals no surt de franc".

I des d'Òmnium destaquen que "un cop més les greus mancances democràtiques de l'estat espanyol queden en evidència a Europa". Així mateix, agraeixen al raper la "constància en la defensa de la llibertat d'expressió".