El Govern català ha anunciat que finançarà amb 20 milions d’euros serveis de cangur públics per a infants i adolescents fins als 14 anys. És la primera vegada que es pren una mesura d’aquestes característiques, segons subratlla l’executiu.

El Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, que dirigeix Tània Verge, transferirà els diners a ajuntaments i consells comarcals perquè ofereixin el servei de cura infantil de proximitat i fora del temps escolar.

L’objectiu de la iniciativa és que les tasques de cura siguin repartides entre tota la societat, ja siguin administracions com famílies, així com generar temps lliure per a les persones que cuiden, majoritàriament dones, afirma el Departament d’Igualtat i Feminismes. El programa també crea ocupació professionalitzada i de proximitat en l’àmbit de les cures infantils.

Tot i que es promourà l’accés universal al serveis de cura, les famílies monoparentals, les mares i tutores víctimes de violències masclistes, les dones en situació d’atur de llarga durada o majors de 52 anys, les dones migrants, les famílies amb altres responsabilitats de cura acreditada i les famílies amb un baix nivell de renda tindran preferència d’accés al nou servei.

La iniciativa es finança a través del Pla corresponsables (2021-2023) que finança el ministeri d’Igualtat del govern de l’Estat, i els diners es traspassaran als municipis de més de 20.000 habitants i als consells comarcals.

Segons el departament de la Generalitat, la dotació per al servei es repartirà seguint uns criteris que tenen en compte la població de 0 a 14 anys que hi ha a cada territori i la mitjana de famílies monoparentals a Catalunya, ja que és un dels col·lectius que té més dificultats per conciliar. També es valoraran les particularitats territorials, com la dispersió geogràfica o les situacions de ruralitat.

La iniciativa professionalitza el treball vinculat a les cures. Específicament, es reconeix i s’acredita l’experiència professional de les persones que es dediquen a la cura infantil, i es crearan borses locals i de proximitat formades per professionals de les cures.