Empresaris de l’ecosistema català del NewSpace, la nova indústria dels nanosatèl·lits, preveuen un creixement «exponencial» en la facturació, si bé les seves actuals xifres són encara modestes, i apressen per això les administracions a invertir en aquest «sector clau» abans que s’escapi el tren.

El NewSpace és la indústria sorgida en paral·lel al CubeSat, un estàndard de nanosatèl·lits que pesen menys de deu quilos i que han abaratit el cost de l’exploració espacial: l’internet de les coses (IoT), les telecomunicacions i l’agricultura són algunes de les branques en les quals aquesta nova tecnologia pot resultar útil.

Els empresaris del sector consultats per Efe encaren el futur amb un pronòstic comú: la nova economia espacial creixerà exponencialment i, amb ella, els ingressos de les companyies i el nombrede treballadors.

Rafel Jordà va fundar Open Cosmos el 2015 a Oxford (Regne Unit) i el 2017 va aconseguir completar una ronda d’inversió de 5,5 milions de lliures esterlines -més de 6,5 milions d’euros-.

Open Cosmos ha llançat en sis anys cinc nanosatèl·lits (dos d’ells el 2021) i té 8 més en fase de desenvolupament per ser posats en òrbita en un període de 18 mesos.

Jordà, que dona feina a unes 60 persones, entre 10 i 15 d’elles establertes a Barcelona, assegura que si emprengués avui ho faria directament des de Catalunya, on cada vegada hi ha instal·lats més fons d’inversió.