José Luís Escrivá va presentar ahir als agents socials i econòmics una reforma del sistema de cotitzacions dels autònoms que incorpora 13 trams en funció dels ingressos. Fonts del ministeri que lidera Escrivá, el d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, van explicar que el sistema actual és «injust» perquè fa que paguin el mateix autònoms amb rendiments de 400 euros i de 6.000. El nou model, segons les mateixes fonts, «corregeix aquesta desigualtat». La reforma no aborda només les bases de cotització, sinó també el cessament d’activitat, incapacitat temporal o naixement de fills, entre d’altres. Des del Ministeri s’assegura que amb la reforma, 2 de cada 3 afectats pagarien cotitzacions inferiors a les actuals.

El sistema, que s’ha presentat en la represa de la taula del diàleg social, es qualifica com a «flexible», amb 13 trams que van des de menys de 600 euros al mes fins a més de 4.050, i la possibilitat de canviar de tram fins a sis cops cada any. Sempre segons el Ministeri, els autònoms d’ingressos més baixos pagarien fins a 1.300 euros menys a l’any, i els que tenen beneficis d’entre 600 i 900 euros al mes, «un col·lectiu molt nombrós», gairebé 600 euros anuals.

A parer del govern estatal, la flexibilitat permetria que cada treballador adaptés les cotitzacions en els moments de majors i menors beneficis. Els que cotitzarien més i, en conseqüència, rebrien més prestacions són «en gran mesura» societaris, que «també es beneficien de més deduccions».