El risc de rebrot, que fa dies que es manté disparat, va tornar a marcar ahir nous rècords des de l’inici de la pandèmia a la majoria de comarques centrals, i només el Solsonès i la Cerdanya han aconseguit trencar la tendència creixent d’un indicador que ahir també va registrar el seu màxim en el conjunt de Catalunya, amb 5.253 punts. El Berguedà (amb 6.213), el Moianès (amb 6.207) i el Bages (amb 5.771) superen amb escreix aquesta xifra. A Manresa ahir se situava lleugerament per sota, als 5.116 punts, i la situació és molt semblant a Igualada, amb 5.166.

De fet, en aquestes tres comarques, i també a l’Alt Urgell, el risc de rebrot assoleix un nou rècord diari. Al Berguedà, aquesta progressió a l’alça es va accentuar a partir de Cap d’Any en paral·lel al nombre de nous contagis detectats per covid-19, que pràcticament s’ha doblat en 15 dies. Segons les darreres dades facilitades ahir pel Departament de Salut, entre el 6 i el 12 de gener en aquesta comarca es van registrar 1.014 casos nous de coronavirus, mentre que la setmana del 23 al 29 de desembre en van ser 642. El cas de l’Alt Urgell encara és més extrem, perquè en aquests mateixos intervals s’ha passat dels 181 contagis nous als 362, i si bé el risc de rebrot (de 4.658 punts) encara és dels més baixos de Catalunya i molt inferior al del Berguedà, manté una clara tendència ascendent i també s’ha doblat en 15 dies. A més, l’Alt Urgell és la segona comarca de Catalunya amb la velocitat de propagació (Rt) més alta. Ahir era d’1,46, només per sota de la Segarra.

Al Bages, i sobretot al Moianès, el risc de rebrot també està disparat, sobretot des de Reis, tot i que el ritme de nous contagis no està tan accelerat. En totes dues comarques s’ha incrementat d’un terç respecte de final d’any.

La tendència d’aquestes comarques contrasta amb la del Solsonès, que, si fa tan sols una setmana era de les capdavanteres en risc de rebrot, ha baixat fins a la part mitjana de la taula amb una progressiva millora que experimenta des de Reis. Ha aconseguit reduir aquest indicador a la meitat (ahir era de 5.182 punts respecte dels 10.336 del 4 de gener). Així mateix, està disminuint els nous contagis, i ara és la comarca de Catalunya amb una velocitat de propagació més baixa. A la Cerdanya també s’observa una reducció progressiva del risc de rebrot (4.229) i del nombre de nous infectats des de final d’any, tot i que no d’una forma tan acusada, mentre que a la comarca de l’Anoia el risc de rebrot puja i baixa des de començament d’any. Ahir marcava 4.972 punts i es tornava a apropar al seu rècord, de 5.074 punts, assolit el dia 30 de desembre.