Boris Johnson no té intenció de dimitir i prepara una campanya per recuperar el lideratge després dels escàndols de les festes a Downing Street durant la pandèmia. El primer ministre britànic ultima una bateria de mesures, molt del gust dels diputats conservadors, que tenen a les seves mans el mecanisme intern per cessar-lo. Però és dubtós que els ciutadans perdonin o oblidin. Un 40% dels simpatitzants de base del Partit Conservador creu que Johnson ha de marxar.

La que ha estat batejada com operació Red Meat inclou el desplegament de forces armades al canal de la Mànega per combatre la immigració il·legal. Navilis de la Royal Navy podrien reforçar la Border Force encarregada del control fronterer. La ministra de l’Interior, Priti Patel, va confirmar a la Cambra dels Comuns la petició al Ministeri de Defensa. El Govern britànic estaria en contacte amb les autoritats de Ghana i Ruanda per enviar a aquests països africans als estrangers que estan pendents que es resolgui la seva petició d’asil. Preguntat sobre el tema, un portaveu oficial de Johnson no va negar-ho, sense entrar en matèria. «Òbviament no ajuda parlar d’unes discussions en marxa amb alguns països».

Altres mesures que Johnson planeja per al rentat d’imatge passarien per fer neteja a Downing Street destituint alguns membres del seu equip, així com la imposició de noves normes sobre el límit d’alcohol a consumir pel personal que hi treballa. En aquesta llista de bocs expiatoris figuraria seu secretari privat, Martin Reynolds, autor del correu convidant a un centenar de persones a una festa al jardí al maig del 2020.

La campanya de blanqueig per salvar la ‘carn vermella’ de Johnson també apunta contra la BBC, acusada pels conservadors de ser tendenciosa i inclinar-se cap a l’esquerra. La ministra de Cultura, Nadine Dorries, ha advertit a Twitter que el sistema actual de pagament anual obligatori d’una quota per finançar la televisió pública conclourà el 2027. El model està en procés de debat i revisió. El portaveu de Johnson va negar que això sigui un ardit per desviar l’atenció de la precària situació que travessa el primer ministre. Johnson també avalua anunciar la fi de totes les restriccions pel covid el 27 de gener a Anglaterra, cosa que sens dubte complauria els ultraliberals conservadors per als qui ha estat sempre prioritària l’economia durant la pandèmia.

El ‘premier’, que des de dimecres passat havia desaparegut d’escena pel contagi d’un familiar, es va deixar veure per primera vegada corrent amb el seu gos, mentre algun membre del Govern feia la ronda de ràdios i televisions disculpant el cap. El ministre d’Educació, Nadhim Zahawi, va afirmar a la BBC que Johnson «sent el dolor» del públic per la impressió que han donat les últimes revelacions. Va argumentar que el primer ministre és «humà» i ja ha demanat perdó pel seu «error» quan va participar en una festa al maig del 2020, que va confondre amb una trobada de treball. En defensa de Johnson va sortir també a la palestra la seva germana, Rachel, a l’emissora LBC.