Els pacients amb danys al cor durant la covid-19 tenen més probabilitats de tornar a ingressar a l’hospital o de morir que els que superen la malaltia sense tenir-ne, segons un estudi liderat per investigadors de l’Hospital del Mar, l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques i el CIBER en Malalties Cardiovasculars. Concretament, un 12% dels hospitalitzats amb aquesta característica van haver de reingressar (1 va morir) l’any següent de rebre l’alta. Dels que no van tenir dany cardíac, l’1% va reingressar i cap va morir. Els autors de l’estudi, publicat la revista Journal of Clinical Medicine, recomanen revisar de forma rutinària els marcadors de dany cardíac en sang.

Els investigadors van comprovar durant un any l’evolució de 86 pacients que havien ingressat a l’Hospital del Mar i a l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona per covid-19 i que presentaven en sang elevats nivells de troponina, proteïna que s’allibera quan es produeix dany al múscul cardíac, el miocardi. Les dades es van comparar amb les de 86 pacients més ingressats pel mateix motiu, però sense aquest problema. Els dos grups eren equivalents en edat i sexe.

«En el primer grup, malgrat que els pacients haguessin superat la covid-19 i tornat a casa, reingressaven més i tenien més mortalitat en el primer any de seguiment que els pacients sense l’indicador de dany cardíac en sang», diu la doctora Andrea Izquierdo, metgessa adjunta del Servei de Cardiologia de l’Hospital del Mar i primera signant del treball. A la meitat dels pacients amb aquest marcador elevat, se’ls van fer proves al cap de sis mesos de l’alta i van comprovar que el cor presentava parets més gruixudes, un factor segurament relacionat amb la hipertensió arterial i no amb la covid.

La doctora Núria Ribas, cap de secció de la Unitat Coronària i signant del treball, destaca que els nivells de troponina en sang són per tant un «bon indicador de mal pronòstic a llarg termini en pacients amb covid-19, malgrat haver superat la malaltia i de forma independent de l’edat i el sexe».