La filòsofa i activista pels drets humans nord-americana Judith Butler ha estat guardonada amb el XXXIII Premi Internacional Catalunya 2021. Ho va anunciar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que va destacar el seu activisme pels drets de gais i lesbianes i de suport al moviment queer. «Butler desprèn compromís cívic i polític amb el qual articula el seu projecte teòric de combatre totes formes de violència: la normativa, la simbòlica, la física, la sexual o la política», va subratllar el president de la Generalitat, que va qualificar el pensament de la filòsofa «d’inspirador». També va assegurar que Butler representa els valors d’igualtat, fraternitat, no violència i llibertat amb què es reconeix Catalunya.

Aragonès va destacar que l’obra de Butler «ha revolucionat i transformat la teoria feminista amb els seus estudis sobre el gènere, el seu activisme pels drets de gais i lesbianes i el seu suport al moviment queer». I va subratllar que combat totes les formes de violència «que condicionen la vida de determinats col·lectius, especialment els més vulnerables». «L’activisme i el pensament de Butler és inspirador perquè ens ofereix un desig de viure, de posar la vida al centre, que la vida importi i compti», va argumentar Aragonès, que va dir que la seva lucidesa «obliga a pensar i reflexionar sobre aspectes cabdals».

D’altra banda, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, va lloar la figura de Butler per les seves «aportacions feministes per entendre i transformar el món». Va expressar que la pluralitat de diagnòstics «assegura poder encertar en la diana de les desigualtats» i va dir que la teorització sobre el gènere i la teoria queer «permet anar més enllà dels gèneres binaris».

Butler (Cleveland, 1956) és catedràtica del Departament de Literatura Comparada de la Universitat de Califòrnia, filòsofa i activista pels drets humans. Es defineix com una persona no binària.