El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va traslladar ahir als caps d’executius autonòmics que els garantirà els recursos necessaris per a l’acollida de refugiats ucraïnesos. Fonts de La Moncloa van explicar que així ho va comunicar en la sessió de treball de la Conferència de Presidents d’aquest diumenge a La Palma, a la qual va assistir excepcionalment el cap de l’executiu català, Pere Aragonès.

Sánchez també va confirmar que Barcelona acollirà un dels tres grans centres d’acollida de refugiats -juntament amb Alacant i Madrid- i va dir que estudien obrir-ne un quart a Màlaga. Un altre element exposat per Sánchez és que impulsarà rebaixes impositives per als sectors afectats.

Sobre l’evolució del conflicte d’Ucraïna, Sánchez va avisar que serà llarg i va reiterar que cal la màxima unitat. En aquest sentit, el president espanyol va reclamar màxima col·laboració a les autonomies per intercanviar informació per poder aplicar les sancions als oligarques russos amb màxima eficàcia.

Pel que fa a l’acollida de refugiats, Sánchez va explicar que hi ha 5.400 places d’acollida del sistema estatal gestionat pel Govern espanyol i 12.800 de les comunitats autònomes i ajuntaments. També va anunciar l’enviament d’un paquet d’ajuda humanitària de 23 milions d’euros a Ucraïna.

En l’àmbit de l’acollida, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, demana un fons extraordinari per fer front a les necessitats generades per l’arribada de refugiats, al marge del sistema de finançament i proporcional al nombre de persones que acull cada territori.

També reclama agilitzar els tràmits per acollir refugiats perquè es puguin expedir els permisos de treball en 24 hores.

Catalunya vol que es respectin les seves competències i que es reconegui a la Generalitat la capacitat de vehicular les seves aportacions directament als organismes humanitaris que operen a Ucraïna.

D’altra banda, les mateixes fonts van explicar que Sánchez va subratllar l’esforç fiscal que està fent amb rebaixes de tots els impostos de la llum, la qual cosa suposa entre 10.000 i 12.000 milions d’euros fins a finals d’any. El president va declarar que l’executiu treballarà en conferències sectorials amb els sectors afectats les diferents possibilitats i vies sobre la qüestió.