El règim d’excepció aprovat per l’Assemblea Legislativa d’El Salvador diumenge a la matinada va entrar en vigor després de la seva publicació en el Diari Oficial, segons va informar el president salvadorenc, Nayib Bukele.

«He sancionat (signat) i publicat en el Diari Oficial el decret de règim d’excepció, el qual entra en vigència aquest mateix dia i tindrà una validesa de 30 dies» (sic), va publicar el mandatari en el seu compte de Twitter.

Bukele va assegurar que «les mesures a prendre seran implementades per les institucions pertinents i anunciades només quan sigui necessari».

El Congrés va decretar el règim d’excepció per tractar de frenar un «increment desmesurat» dels assassinats, que ha posat en escac l’estratègia governamental de seguretat amb 76 assassinats en dos dies, un rècord criminal en la història recent del país.

El Govern de Nayib Bukele va demanar al Congrés decretar aquesta mesura arran de les «greus pertorbacions de l’ordre públic» generades per les maras.

La mesura va ser aprovada amb els vots de 67 diputats de 84 durant una sessió plenària extraordinària.

Els diputats van avalar la suspensió de la llibertat d’associació, dret de defensa i inviolabilitat de la correspondència.

A més, es va suspendre la prohibició de la intervenció de les telecomunicacions sense autorització judicial i es va ampliar el termini de detenció administrativa a 15 dies, quan normalment és de 72 hores.

El dissabte es va convertir en el dia amb més homicidis registrats en la història recent salvadorenca, amb 62 assassinats, als quals se sumen els 14 del divendres.

El novembre del 2021, el país també va registrar una alça sobtada dels homicidis, que va deixar més de 40 assassinats en tres dies, en aquest context Bukele va criticar els assenyalaments que el seu Govern té una «treva» amb les colles.