Un 20% de les sol·licituds d’accés a la informació pública a les administracions catalanes queda sense resposta, unes 2.000 l’any, una xifra «inacceptablement alta», segons va considerar ahir el Síndic de Greuges, Rafael Ribó.

El Síndic de Greuges va presentar en roda de premsa al Parlament les dades del sisè informe anual del 2021 sobre transparència, accés a la informació pública i bon govern que encomana al Síndic la Llei 19/2014 sobre aquesta matèria aprovada a Catalunya.

Paradoxalment, el Parlament de Catalunya queda fora de l’anàlisi sobre la transparència per llei, si bé Ribó va dir que ha demanat dades per als seus informes durant anys i que la cambra li ha respost sempre.

El 2021, l’oficina del Síndic va fer una prova pilot d’avaluació individual per a 188 administracions i ens públics en el marc de la tècnica del ciutadà ocult, una metodologia general d’avaluació de la resposta a sol·licituds d’accés a la informació pública.

Aquestes valoracions individuals han permès a les administracions conèixer els seus resultats i comparar-los amb els de altres administracions del mateix nivell i amb els del conjunt de les administracions que s’han analitzat en la prova pilot i poden consultar-se a la pàgina web del Síndic, amb l’informe anual.