ERC se sent sola, però forta. I segons va expressar el seu líder, Oriol Junqueras, sempre entre línies, objecte de l’assetjament de la resta de forces, ja siguin socis de Govern (Junts), socis d’investidura (CUP), de pressupostos (comuns) i, evidentment, l’oposició (PSC). Un assetjament centrat a retratar una realitat «derrotista» i que pot resumir-se en un «tot va malament». Un discurs perceptible a les xarxes socials més hiperventilades i, també, en les que se centren en l’assumpte social. Un intent, creu el dirigent republicà, de desmerèixer la gestió republicana al comandament de la Generalitat.

«Hi ha moltes dificultats, però també motius per a l’esperança», va iniciar Oriol Junqueras el seu discurs en el consell nacional republicà, i va seguir: «Hi ha qui sembla que estigui interessat a contagiar-nos del seu esperit derrotista, que tot va malament. I no és cert». Una cantarella que es relaciona amb la gestió republicana del Govern de la Generalitat i que entronca amb una de les crítiques de l’espai postconvergent.

De l’estat social del català Junqueras va dir que «hi ha qui prestigia la llengua escrivint, cantant o fent pel·lícules en català»; sobre la polèmica educativa amb els sindicats de mestres, el líder d’ERC va manifestar que «hem de sentir-nos orgullosos del descens de la ràtio a les aules de Catalunya i de la gratuïtat per als nens de P2, perquè això redunda en una millora de la justícia social».

Junqueras va situar entre els objectius polítics del partit l’amnistia, l’autodeterminació i la constitució d’una república catalana.