La Comissió d’Afers Institucionals (CAI) ha demanat la compareixença de l’expresident del Govern Carles Puigdemont perquè informi «sobre les acusacions i les difamacions que vinculen l’independentisme amb Rússia».

La petició havia estat registrada per JxCat i s’ha aprovat amb els vots de tots els grups excepte Vox, que ho va rebutjar, i Cs, que es va abstenir. El líder de Cs, Carlos Carrizosa, va demanar que la compareixença «es produeixi de manera personal». Però el president de la CAI, el diputat del PSC-Units Jordi Terrades, va recordar que les compareixences es poden fer per videoconferència. En canvi, la CAI va tombar la petició que havia fet JxCat perquè també comparegui Gabriel Rufián (ERC) pels suposats vincles de l’independentisme amb Rússia.

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va afirmar, sobre JxCat, que són «senyorets que passejaven per Europa amb la gent equivocada perquè així durant una estona es creien James Bond». JxCat va registrar la petició de compareixença a la CAI, però no ha recollit els suports necessaris per tirar-la endavant. Només els diputats de JxCat hi van votar a favor.

El PSC-Units, ERC, En Comú Podem ho van rebutjar i la CUP-NCG, Cs i Vox es van abstenir. En una piulada a Twitter, la portaveu de JxCat, Mònica Sales, va criticar que Rufián ha estat «salvat i protegit pel tripartit de Madrid».

En una sessió anterior, la CAI va aprovar la compareixença del cap de l’oficina de l’expresident Carles Puigdemont, Josep Maria Alay, perquè informi sobre els suposats contactes amb Rússia. També es va aprovar la sol·licitud de compareixença registrada per JxCat de l’advocat Gonzalo Boye, perquè informi «sobre la defensa i els intents de destruir l’entorn» de Puigdemont.