El comissari jubilat José Manuel Villarejo, que va dirigir el 2012 i 2013 l’anomenat Projecte Barna o Operació Catalunya -mitjançant la qual es va investigar sense mandat judicial polítics catalans-, va intentar convèncer la llavors secretària general del PP María Dolores de Cospedal que el sobiranisme pretenia crear un CNI català per espiar els seus rivals polítics. Així consta en nombroses anotacions que s’inclouen en els diaris de l’excomandament policial, la veracitat de les quals avala la Fiscalia Anticorrupció, i que el Ministeri Públic utilitza per reforçar les acusacions contra les «clavegueres» policials.

Els fets es van produir a finals del 2012, dates en què Villarejo escriu en les seves agendes que Cospedal s’havia posat en contacte amb ell per saber si «tot anava bé».

El 10 de gener del 2013, l’excap de la Unitat Central de Suport Operatiu (UCAO) Enrique García Castaño fa la primera al·lusió continguda en les agendes sobre el suposat responsable de l’espionatge: Xavier Martorell. Aquest excàrrec de CiU a la Generalitat era en aquelles dates director de Serveis Penitenciaris, encara que abans havia exercit els càrrecs de director general de Seguretat Ciutadana, organisme del qual depenien els Mossos d’Esquadra, i de director general d’Anàlisi i Prospectiva.