La Generalitat es personarà com acusació popular en tots els procediments judicials del Catalangate. Així ho va aprovar el Govern durant el Consell Executiu d’aquest dimarts.

La Generalitat ha autoritzat la compareixença dels advocats per emprendre les accions legals «oportunes» en tots els procediments que se segueixin davant de la Fiscalia i tribunals relacionats amb el possible espionatge i intromissió en la privacitat, per mitjans tecnològics, de líders polítics, socials, professionals i altres membres de la societat. La portaveu, Patrícia Plaja, va explicar que el Govern vol que les persones responsables dels fets assumeixin «les responsabilitats que els pertoquin», i va criticar que la Moncloa encara no hagi donat cap «explicació».

Plaja va concretar que Presidència ja ha contactat amb persones afectades per l’espionatge –almenys amb una vintena, ahir–, i que el Govern denunciarà «per totes les vies i instàncies competents» la «vulneració de drets humans. En aquest sentit, l’executiu considera dues vies «complementàries i en cap cas excloents»: les querelles que presentin els afectats, i la presentació de la Generalitat com a acusació popular en totes les accions en tots els procediments. «No es descarta» que s’inclogui també anar contra Sánchez, en aquesta acusació.

D’altra banda, la portaveu del Govern va afegir que, si la Moncloa denuncia espionatges a membres del seu executiu, la Generalitat «no ho posarà en dubte», i que el «fons de la qüestió» no és aquest, sinó per què l’Estat «no fa res» per aclarir l’espionatge.

Segons recull l’acord de Govern que es va aprovar aahir, l’Estatut estableix que els poders públics de Catalunya han de promoure el ple exercici de les llibertats i els drets de la ciutadania i també han de promoure les condicions perquè la llibertat i la igualtat dels individus i dels grups siguin reals i efectives; i que han de promoure, entre altres valors, el de la llibertat, la democràcia, la igualtat, el pluralisme, la pau, i la justícia. Els poders públics també han de fomentar que les tecnologies de la informació es posin al servei de les persones i no afectin negativament els seus drets.

A l’empara d’aquest mandat estatutari i al marge de les diferents querelles que les persones afectades presentin, la Generalitat es personarà com a acusació popular en tots els procediments que se segueixin en relació amb el Catalangate.

La intenció del Govern amb aquesta decisió és que totes les persones responsables d’aquests fets assumeixin les responsabilitats que els pertoquin, així com protegir els servidors públics i defensar-ne tots els drets que els són propis.