Estats Units va subministrar informació d’intel·ligència per ajudar a Ucraïna a enfonsar a l’abril el creuer de míssils Moskva, el vaixell almirall de la Flota de la mar Negra russa, segons van informar mitjans estatunidencs ahir. Aquests mitjans, entre ells la CNN i el Washington Post i que citen fonts del Govern estatunidenc, van assenyalar que Washington no va tenir «avís previ» que Kíiv atacaria aquest emblemàtic navili rus.

No obstant això, van reconèixer que els EUA «comparteixen informació» marítima amb Ucraïna per assistir al país en la defensa enfront dels atacs de les forces russes, que han estat llançant míssils des dels seus vaixells de guerra des de la Mar Negra cap a territori ucraïnès.

El Pentàgon no ha confirmat oficialment el paper estatunidenc en l’enfonsament del Moskva, però ha reconegut l’estreta col·laboració amb Kíiv. «Ucraïna combina informació que nosaltres i altres ofereixen amb intel·ligència que ells recapten per si mateixos. I després prenen les seves pròpies decisions», va dir John Kirby, portaveu del Departament d’Estat, en roda de premsa.

Fins al moment, Rússia ha admès un mort i 27 desapareguts en l’enfonsament del Moskva, que Moscou atribueix a un incendi i a l’explosió de munició, mentre que el govern de Kíev i els Estats Units ho atribueixen a l’impacte de dos míssils ucraïnesos.