L’exdirigent de CDC Víctor Terradellas va admetre davant el jutge que Carles Puigdemont s’havia reunit dues vegades amb suposats emissaris de «l’entorn del Govern rus» que van oferir suport a una Catalunya independent, però va negar que l’expresident li encarregués aquests contactes i que els donés crèdit.

Segons fonts jurídiques, Terradellas va declarar durant tres hores com a imputat davant el jutge que investiga el presumpte desviament de fons de la Diputació de Barcelona a fundacions afins a CDC, entre elles Catmon i Igman, que administrava amb el diputat de JxCat Francesc de Dalmases. Un àudio trobat al mòbil de Terradellas d’una conversa seva amb els excàrrecs de CDC i ERC David Madí i Xavier Vendrell en què parla de suposats suports a Rússia a la independència, va donar motiu a l’operació Volhov, sobre el presumpte desviament de fons a l’abric del procés. Sobre aquestes reunions amb emissaris russos, a una de les quals va assistir la llavors directora de la Coordinació Interdepartamental de la Generalitat, Elsa Artadi, va versar bona part de l’interrogatori del jutge a l’investigat, qui va confirmar que els dies 24 i 25 d’octubre del 2017, dies abans de la DUI, havia participat en dues reunions amb Puigdemont i uns suposats emissaris de «l’entorn del Govern rus» a la Casa dels Canonges.

A la primera de les reunions hi va assistir Sergey Motin, ciutadà rus ja mort que va estar tractant-se en una clínica de Barcelona, i el santvicentí Jordi Sardà Bonvehí, que va estar implicat en una presumpta estafa amb un contracte de venda de gas a Ucraïna, mentre que a la segona hi va acudir l’exdiplomàtic rus i empresari Nikolai Sadovnikov. Segons va detallar l’investigat, els suposats emissaris de Rússia van assegurar a Puigdemont que, en el cas que Catalunya es convertís en un estat independent, podrien ajudar al seu finançament mitjançant criptomonedes i també posar a la seva disposició 10.000 soldats.