Un informe d’Amnistia Internacional, del Centre Delàs d’Estudis per la Pau i del Centre Europeu pels Drets Constitucionals i Humans alerta que les «transferències d’armes» de l’empresa espanyola Airbus a l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs «podrien haver contribuït a la comissió de crims de guerra al Iemen». L’estudi posa de manifest el «paper clau» de l’empresa «i del Govern espanyol» en la fabricació, exportació i manteniment de l’avió de combat Eurofighter Typhoon, utilitzat en els atacs aeris al Iemen des del març del 2015. També denuncia la responsabilitat d’Airbus en la fabricació de l’avió cisterna de reabastiment aeri A330 Multi Role Tanker Transport (MRTT), que també ha actuat en aquesta campanya militar a l’Orient Mitjà.

Els components dels Eurofighter Typhoons utilitzats a la guerra del Iemen es fabriquen a Espanya, Alemanya, Itàlia i el Regne Unit, segons indiquen les ONG. Les entitats han reiterat la crida a la Fiscalia de la Cort Penal Internacional perquè investigui el paper exercit per persones que ocupen llocs directius en empreses d’armament europees, així com alts càrrecs governamentals «que concedeixen les llicències d’exportació d’armes» en els presumptes crims de guerra al Iemen a través del subministrament continu de material militar.

L’informe posa de manifest, entre d’altres, que l’import de les exportacions espanyoles d’armes a l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs del 2015 al juny del 2021 va superar els 1.600 milions d’euros. Durant el mateix període, Espanya va autoritzar 116 llicències d’exportació d’armes a l’Aràbia Saudita i 140 als Emirats Àrabs Units.