El president turc, Recep Tayyip Erdogan, va assegurar ahir que Turquia no és favorable a una adhesió de Finlàndia i Suècia a l’OTAN, perquè acusa els països escandinaus de donar refugi a militants kurds. «No en tenim una opinió positiva. Els països escandinaus són com una casa d’hostes per a organitzacions terroristes», va dir a la premsa Erdogan, que va citar el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), considerat un grup «terrorista» per Turquia, la Unió Europea i els Estats Units. El cap d’Estat va assegurar que no vol «que es repeteixi el mateix error que es va cometre amb l’adhesió de Grècia».

«Seguim actualment l’evolució de Suècia i Finlàndia, però no en tenim una opinió positiva, perquè es va cometre un error a l’OTAN respecte a Grècia abans, contra Turquia», va declarar el cap d’Estat després de l’oració del divendres a Istanbul.

La reacció de Turquia és la primera veu dissonant en el si de l’OTAN sobre la possibilitat d’adhesió de Finlàndia i Suècia a l’Aliança de l’Atlàntic Nord. Per a l’adhesió d’un nou país a l’Aliança Atlàntica es requereix la unanimitat de tots els estats membres.

Des del començament de la crisi i després després de la invasió russa a Ucraïna, Turquia ha fet tot el possible per mantenir bones relacions amb els dos països, dels quals depèn estretament la seva economia.

Els governs de Suècia i Finlàndia, per la seva banda, es van mostrar cauts sobre el rebuig turc, i van donar a entendre que aquesta posició no és definitiva i que tractaran el tema a la reunió de ministres d’aquest cap de setmana a Berlín.

La ministra d’Exteriors sueca, Ann Linde, va recordar que havia parlar aquesta mateixa setmana amb el seu homòleg turc, Mevut Cavusoglu, i que ara com ara no ha rebut d’Ankara cap missatge formal del que ahir va transmetre públicament Erdogan. Espera tractar d’aquesta qüestió avui mateix, segons la cadena SVT.