Atenta a les qüestions socials ambientals i productives. El president francès, Emmanuel Macron, ha vist complerts aquests requisits en la solvent i discreta Élisabeth Borne, extitular de Treball i la segona dona nomenada primera ministra a França i la permanència de la qual al lloc dependrà de les legislatives del juny.

Substituta del conservador Jean Castex, en el lloc des de juliol del 2020, Borne, de 61 anys, va ser nomenada ahir per Macron com la segona cap de Govern, després de l’efímera experiència d’Edith Cresson (onze mesos entre 1991-92).

El recentment reelegit president francès ha optat per la seva antiga ministra de Treball, sortida de l’òrbita socialista, com una manera d’aplacar el malestar social a França, agreujat els últims anys i reflectit en les presidencials d’abril, quan la ultradreta i l’esquerra radical van sumar el 45% dels sufragis.

Amb Borne al capdavant d’un Govern que haurà de canviar diversos dels seus ministres, Macron pretén assegurar-se l’ala més progressista de la coalició presidencial «Ensemble» («Junts») en les legislatives del 12 i 19 de juny.

L’objectiu és evitar que la nova coalició d’esquerres pugui obtenir una majoria al Parlament -improbable, segons les enquestes.