El president ucraïnès, Volodímir Zelenksi, va reiterar ahir la seva esperança que el seu país obtingui al juny l’estatus de país candidat a la Unió Europea (UE) després que el president polonès, Andrzej Duda, li assegurés el suport de Polònia i el seu personal.

En una roda de premsa conjunta amb Duda a Kíiv, Zelenski va afirmar que Ucraïna pertany a la comunitat europea des de fa molt temps, però que per a entrar a la UE necessita «ambaixadors i amics poderosos», segons informa l’agència polonesa PAP.

«Creiem que això ocorrerà i comptem amb l’estatus de país candidat a la UE al juny. Comptem amb el poderós suport d’Andrzej en aquesta qüestió», va dir.

Zelenski va al·ludir al «discurs històric» de Duda davant la Rada Suprema (Parlament ucraïnès), el primer d’un líder estranger des del 24 de febrer, dia de l’inici de la invasió russa, en el qual el president polonès va assegurar que «Polònia secunda i continuarà fent costat a Ucraïna».

«Personalment, no descansaré fins que Ucraïna es converteixi en membre de la Unió Europea», va afirmar.

Posteriorment, en roda de premsa, va fer una crida als líders de la UE i va subratllar el gran significat psicològic i polític que tindria la concessió a Ucraïna de l’estatus de candidat en la reunió del Consell Europeu de finals de juny.

«Avui Ucraïna necessita el nostre senyal d’obertura de les portes europees», va dir, al mateix temps que va assenyalar que la societat ucraïnesa vol formar part de la comunitat europea i no d’una esfera d’influència russa, i afirmo que «aquesta és una de les raons per les quals avui defensen valentament el seu país contra l’agressió russa».

Va subratllar la necessitat de «mantenir la unitat amb Ucraïna» i «la unitat entorn d’Ucraïna» dins de la UE i l’OTAN i va subratllar que el poble ucraïnès necessita suport no sols en forma de subministrament d’armes o ajuda humanitària, sinó també a nivell polític i social.

Duda va afirmar, a més, que «el món pot contribuir pacíficament a posar fi a la guerra sol a través de sancions».

Bombardejos russos a Donetsk i Luhansk deixen 9 morts en un dia

Els bombardejos de les tropes russes contra 45 nuclis poblacionals a les regions de Donetsk i Luhansk van causar dissabte la mort a nou civils, va informar ahir l’oficial Agrupació de Forces Unides. «Els bombardejos enemics van matar nou persones i en van ferir almenys 13», precisa l’organització governamental en un missatge en Facebook que recull l’agència Ukrinform.

A l’est d’Ucraïna, els atacs russos van destruir o van danyar per complet al voltant de cent objectes civils.