El contracte de subministrament de gas natural rus a Sèrbia, que venç demà dimarts, serà prolongat per tres anys més al «millor preu d’Europa», va anunciar ahir a Belgrad el president serbi, Aleksandar Vucic, després de parlar per telèfon amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin.

Aquest 31 de maig venç el contracte vigent, de 10 anys. Segons Vucic, en els pròxims tres anys Rússia subministrarà a Sèrbia 2.200 milions de metres cúbics de gas. Assegura que es va pactar una fórmula pel preu, que, depenent de les oscil·lacions del valor del petroli, afavoreix els interessos serbis. «Fins i tot en els mesos d’hivern, quan (el preu del gas) és el més alt, oscil·larà entre 310 i 408 dòlars per 1.000 metres cúbics», va calcular. «És el millor preu d’Europa».

D’altra banda, va explicar que el seu país negociarà amb el gegant gasístic rus Gazprom un altre contracte per adquirir 800 milions de metres cúbics de gas addicionals, que estima que necessitarà.

Sèrbia depèn gairebé íntegrament del gas rus. A més, la companyia estatal russa Gazprom Neft és propietària del 56% de les accions de la petroliera sèrbia NIS.

Aquest país balcànic, candidat a l’ingrés a la Unió Europea (UE), que és el seu soci econòmic i inversor més important, també manté una estreta relació amb Rússia i és l’únic país europeu que no s’ha sumat a les sancions occidentals imposades al Kremlin per l’agressió russa contra Ucraïna.